Co a jak vařit poradí Blanka Čechová, autorka populární knižní trilogie o Jadranské snoubence, která se před lety vdala za chorvatského rybáře z Dubrovníku.

„Jednou z pochoutek chorvatské kuchyně, kterou snadno připravíte i u nás, je salát z chobotnice. Nepotřebujete totiž chobotnici čerstvou, naopak, je výrazně lepší, když použijete chobotnici mraženou.

Přísady: 700g mražené chobotnice, 1 menší nahrubo nasekaná červená cibule, 2-3 větší rajčata, 3 vrchovaté lžíce kaparů, podle chuti olivový olej, vinný ocet a sůl.  Postup: chobotnici uvaříme doměkka v osolené vodě se lžící octa, po vychladnutí nakrájíme na malé kousky, smícháme s cibulí, kapary a ochutíme. Na závěr přidáme nasekaná rajčata a necháme v chladu odležet.

Děláte rybí paštiku? – Zkuste recept z Dubrovníku!

Přísady: 2 menší nebo 1 větší konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, lžička hořčice, 3 celé slané ančovičky (bývají rozpůlené, tj. 6 kousků), 1 trojhránek taveného sýra, 3 kyselé okurky, 2 rozmačkané stroužky česneku, 1 lžíce majonézy, pepř podle chuti.

Postup: tuňáka z konzervy necháme dobře okapat, pak jej spolu se všemi ostatními přísadami vložíme do mixéru a umixujeme dohladka. Necháme dobře vychladit a podáváme s opečenými tousty.

A ještě něco sladkého – „Tchyniny oči“.

Přísady: sušené fíky, celá nebo půlená jádra vlašských ořechů, rozpuštěnou čokoládu.

Postup: každý fík mírně nařízneme, abychom dovnitř mohli vložit vlašská jádra. Řez jemně přimáčkneme, aby se zacelil, a celý fík obalíme v čokoládové polevě. Necháme zatvrdnout a poté přeřízneme každý fík napůl. V místě řezu vypadá zákusek jako přísné oko – odtud název této oblíbené pochoutky.

Blanka Čechová teď chystá netradičního průvodce po Chorvatsku, který staví mj. na krásných autorských fotografiích. Materiál pro průvodce sbírala několik let, během mnoha samostatných i rodinných cest s dětmi či ve spolupráci s profesionálním fotografem Robertem Rambouskem. „Je to průvodce, který na našem trhu chybí,“ říká Čechová. „Chorvatsko není jen moře, pláže a restaurace, kde dostanete pljeskavici s hranolkami. Našli jsme nejen fantastické domácí restaurace, nádherná méně známá místa, ale i spoustu zábavných aktivit, kterým se můžete v Chorvatsku věnovat sami nebo s dětmi. Navštívili jsme spoustu Češek, které se vdaly do různých míst na pobřeží a na ostrovech, sbírali jsme jejich příběhy a tipy, kam se podívat v okolí.“ V knize bude i řada tipů, kudy a jak do Chorvatska jet, kde se zastavit cestou, a jak pohodlně zvládnout cestu třeba s malými dětmi.