Bolestí bederní páteře trpí 8 z 10 Čechů

Podle Ústavu zdravotních informací a statistiky ČR má s problémy v oblasti bederní páteře zkušenost 26,8 % Čechů.

Někteří lékaři a odborníci uvádí ještě více alarmující čísla. Podle MUDr. Michala Vilímovského se s bolestí zad setká 8 z 10 dospělých – jde dokonce o 1 z 10 nejčastějších důvodů návštěvy lékaře.

Proč nás bolí bedra?

Pro lidské tělo je nejpřirozenějším pohybem chůze. Všechny další pohyby, včetně joggingu nebo jízdy na kole, můžou náš pohybový aparát nezdravě zatěžovat. Nejvíc své bederní páteři ale ubližujeme mnohem „obyčejnějšími“ pohyby, které můžou vést až k vyhřezlé ploténce:

  • sezení ve statické poloze
  • hrbení se
  • dávání nohy přes nohu

Vyměňte hodiny jógy za lepší kancelářské židle

Zdravotní židle k PC patří mezi českými zaměstnanci k nejoblíbenějším benefitům. Narozdíl od hodin jógy nebo masáží u nich máte jistotu, že je využije naprostá většina vašich podřízených.

Než se rozhodnete vyhodit všechny stávající kancelářské židle a dopřát svým kolegům nejen pohodlí, ale i kousek zdraví, počítejte. Kvalitní zdravotní židli za pár tisíc nepořídíte. Na druhou stranu – porovnejte její cenu s hodnotou zdraví vašich zaměstnanců. Spočítejte si, kolik vás stojí nepracující člověk na nemocenské. Nebo zaměstnanec, který kvůli nepohodlí pracuje na půl výkonu a časem nespokojený odchází.

Nemusíte obměnit všechny židle zároveň. Postupujte po částech. A dejte zaměstnancům najevo, že vám na jejich zdraví záleží.

Autor: Adaptic Innovation a.s.

Jak vybrat zdravotní kancelářskou židli

Nenechte se vlákat do spárů marketingových habaďůr a ze svého výběru rovnou vyřaďte všechny židle s názvem „ergonomické“. Ty se totiž jen lépe přizpůsobí lidskému tělu, ale nijak zvlášť mu od statického pohybu neuleví.

Vybírejte:

  • židle s balančním výkyvným sedákem
  • na základě potřeb vašich zaměstnanců, nikoli ředitele
  • v černé barvě – sednou do jakéhokoli interiéru
  • s rozmyslem – objednejte několik typů a nechte je zaměstnance otestovat