Být dárkyní vajíček a zároveň zdravou budoucí maminkou se nijak nevylučuje, byť má zrovna z tohoto aspektu mnoho potenciálních dárkyň obavu. Plodnost žen je po darování vajíček téměř stejná jako před ním. Nijak se nezhoršuje ani nevytrácí, alespoň to žádný existující výzkum neprokázal.

Šance na otěhotnění mají dárkyně vajíček vysoké

Poměrně čerstvá studie, která proběhla v Belgii, sledovala šedesátku dárkyň vajíček ještě několik měsíců po odběru. 54 žen z 60 otěhotnělo do jednoho roku od okamžiku, kdy se s partnerem začaly pokoušet o početí miminka. 3 ženy ze zkoumaného vzorku přirozeně otěhotněly do 18 měsíců od prvního pokusu o početí dítěte. Zbývající 3 ženy otěhotněly díky některé z IVF metod, tato léčba jim ale byla doporučena kvůli zdravotním problémům s plodností na straně partnera. To není špatná bilance, ne?

Vajíčka se darováním nevyčerpají

Obava z toho, že by si dárkyně mohla vyčerpat zásobu vajíček, je mýtus. Podívejme se na celou záležitost z biologického hlediska.  Většina dospívajících žen má ve svém těle 300-400 tisíc vajíček, nicméně asi jen 400 z nich dozraje a uvolní se z vaječníku. Tento proces známe pod termínem ovulace.

Díky hormonální stimulaci, kterou proces darování vajíček začíná, dozrává více vajíček najednou. Pro celkovou zásobu vajíček je však mnohem zásadnější věk ženy. Především po 35. roku životu jejich zásoba rychle klesá.

Za 14 dnů po odběru tělo o lécích neví

Obavy nemusí mít potenciální dárkyně vajíček ani z léků, které se jim během hormonální stimulace dostanou do těla. Jsou to syntetické hormony, velmi podobné těm, které ženské tělo již produkuje. A nemají žádný vliv na plodnost. I to lékaři dlouho zkoumali.

Přibližně dva týdny po odběru vajíček se hladina hormonů v těle dárkyně pomalu vrací do normálu. Důležitou roli hraje i menstruace. Překvapením může být pro ženu výkyvy nálad, podle lékařů je ale například klasická antikoncepční pilulka v tomto směru větší hrozba. V případě dárkyň vajíček může jít skutečně jen o přechodný stav podobný emočnímu kolísání, které ženy zažívají při nástupu menstruace.

Psychická pohoda je základ

Darování vajíček má velmi přísné podmínky. Dárkyní se může stát pouze fyzicky a psychicky zdravá žena ve věku 18-35 let, která úspěšně projde interním, gynekologickým a genetickým vyšetřením. Pokud toto komplexní vyšetření absolvujete, není třeba se zbytečně bát. Stačí, budete-li mít k odběru vajíček přirozený respekt jako ke každému invazivnímu zákroku. Nemít strach a být v psychické pohodě, je rozhodně ten nejlepší přístup.