Správné třídění odpadu, nakupování udržitelných značek, šetrné zacházení s vodou nebo ekologický způsob cestování. To jsou ekokrůčky, kterými můžete přispět k ochraně životního prostředí.

Třiďte správně

Češi patří celkově k největším třídičům v Evropě. Ale jen zhruba polovina z nás umí rozeznat základní typy kontejnerů, v kterých občas končí věci, které tam nepatří.

  • Žlutý = plast
    NE! Mastné obaly, obaly se zbytky potravin a čistících přípravků, obaly od barev a jiných nebezpečných látek, podlahové krytiny.
  • Modrý = papír
    NE! Uhlový, mastný nebo znečištěný papír, termopapír (účtenky), použité plenky.
  • Zelený = barevné sklo + bílý = čiré sklo
    NE! Porcelán a keramika, autosklo, zrcadla, zlacená a pokovená skla apod., varné a laboratorní sklo.
  • Oranžový = nápojový karton
    NE! Měkké sáčky od potravin v prášku, nápojové kartony se zbytky nápojů.
  • Šedý = kovy
    NE! Plechovky od barev a jiných nebezpečných látek, plechovky od nebezpečných látek, elektrospotřebiče (vše patří do sběrného dvora).
  • Černá popelnice s hnědým víkem = olej
    Použitý jedlý tuk lze je recyklovat a využívat například při výrobě biologických paliv. Vychladlý použitý olej přelijte například do PET lahve a odneste do popelnice na použité potravinářské. Pokud ji nemáte nablízku, tak olej vhoďte do směsného odpadu.

Kupujte lokální potraviny

Pro polovinu Čechů je při nákupu udržitelnost důležitá. Podle průzkumu společnosti EY upřednostňuje k přírodě a lidem šetrné značky 52 % Čechů. K nejudržitelnějším potravinám patří ty lokální – jsou také chutnější a kvalitnější než ty, které k vám cestují přes půl světa. 

Jak je poznáte?

Udržitelné výrobky poznáte podle důvěryhodných certifikátů, například tzv. biozebra, která označuje biopotraviny vyrobené v ČR nebo loga se skákajícím králíkem, kterým se označuje kosmetika netestovaná na zvířatech.

Jezděte zeleně

Cestování má nezanedbatelný dopad na životní prostředí. Zanechává za sebou totiž přímou uhlíkovou stopu. Jak ji snížit? Vyměňte jednou za týden auto na cestu do práce za vlak. Podnikejte kratší cesty na kole nebo pěšky. Můžete zkusit tzv. carsharing – jedno sdílené auto nahradí 8 až 12 běžných vozů ve městě. Místo létání zvolte šetrnější vlakovou dopravu. 

Co je uhlíková stopa?

Jde o měřítko dopadu lidské činnosti na životní prostředí a zejména na klimatické změny. Je buď přímá (daná spotřebou paliv) nebo nepřímá (představuje těžbu surovin, výrobu, přepravu produktu apod.). „Téměř všechno, co člověk dělá, produkuje emise skleníkových plynů,“ vysvětluje Alice Machová ze společnosti EY. Uhlíková stopa zůstává za vaší každodenní činností – např. když vaříte v rychlovarné konvici, cestujete autem do práce nebo kupujete lahev vína z druhého konce světa.

Šetřete vodou

Česko se v posledních letech potýkalo s nebývalým suchem, proto by šetrné zacházení s vodou mělo být na denním pořádku.

  • Pračku dávejte prát, až když je plná. Pračka vezme i na pár kusů oblečení stejné množství vody jako když je zcela naplněná.
  • Při čištění zubů zavírejte kohoutky. Nádobí nemyjte pod tekoucí vodou. 
  • Při zalévání zahrádky využívejte dešťovou vodu – je pro rostliny vhodnější.

Jak vznikl Den Země

Den Země coby každoroční celosvětová událost věnovaná planetě Zemi připadá na 22. dubna a je zaměřená na propagaci a podporu ochrany životního prostředí. Poprvé se Den Země slavil v roce 1970 v USA, kdy se díky obětavému nasazení řady dobrovolníků podařilo zorganizovat protest za lepší klima, kterého se zúčastnilo přes 20 milionů Američanů.

Celosvětově se pak Den Země začal slavit od roku 1990. Tehdy už měli organizátoři Dne Země mnohem více zkušeností a součástí oslav tak byla například i výstup na Mount Everest, který podnikla skupina složená z horolezců z USA, Sovětského svazu a Číny.

Významné bylo i čtyřicáté výročí původního Dne Země v roce 2010. Celosvětově se tehdy do oslav podle odhadů zapojila až miliarda lidí. V roce 2016 pak došlo k podpisu Pařížské dohody.