Bariatrie je léčba obezity pomocí operace žaludku. „Vznik obezity má více příčin, základním principem je ovšem přebytek přijímané energie. Od určitého stupně je však nutné obezitu považovat za nemoc a podle toho se k ní chovat,“ říká MUDr. Martin Hrubý, zástupce primáře chirurgie Nemocnice Turnov. Obezita přímo souvisí se vznikem dalších zdravotních komplikací, jako jsou např. vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol v krvi, diabetes, nemoci kloubů nebo spánková apnoe. V Česku jsou zatím bariatrické operace využívány minimálně, ačkoli mají kromě léčby obezity další pozitivní dopady.

ŘEŠENÍ PRO VÁS?

O tom, který typ operace je nejvhodnější pro konkrétního pacienta, rozhodne lékař s ohledem na související onemocnění a celkový zdravotní stav. Nejčastěji používané jsou tzv. tubulizace žaludku a gastrický bypass. Při tubulizaci žaludku odborníci provedou zúžení žaludku odstraněním jeho části. Tím se zmenší žaludek, ale také sníží počet buněk vytvářejících tzv. hormon hladu. Gastrický bypass spočívá v rozdělení žaludku na menší (horní) část a na větší (dolní) část, která se při operaci „vyřadí z provozu“ a dojde k napojení tenkého střeva na horní část žaludku. Tím se zmenší objem žaludku a plocha pro vstřebávání potravy.

JAKÉ JSOU PŘÍPRAVY?

Příprava na operaci spočívá v konzultaci s operatérem, ale též internistou a také výživovým poradcem, případně psychologem. Ti pacienta připraví na život „PO“. Bezprostředně po operaci je nutná několikatýdenní dieta, poté se již mohou pacienti stravovat podobně, jak byli zvyklí. „Ani bariatrická operace samozřejmě není ‚mávnutí kouzelným proutkem‘. Díky zmenšení žaludku a zmírnění či zmizení pocitu hladu pomáhá snížit energetický příjem. Je ale také nutné zvýšit energetický výdej. To je však pro pacienta, který výrazně zhubne, značně jednodušší,“ uzavírá MUDr. Hrubý.

Výhody po zákroku

› Zhubnete průměrně 30 kg během jednoho roku.

› Do života se vám vrátí běžné aktivity (např. výlety, nákupy hezkého oblečení).

› Po operaci je možné jíst prakticky vše, co před ní, pouze v menších dávkách. Díky operaci přitom nebudete cítit hlad.

› Bariatrické operace jsou prováděny laparoskopicky, tedy pomocí několika malých řezů, kterými se do břicha zavádějí operační nástroje.

› Většina diabetiků rok po gastrickém bypassu nemá známky cukrovky a je možné vysadit léčbu. Známky cukrovky se u 40 % pacientů nevrací ani po 10 letech!

› Bariatrická operace prodlužuje život – riziko úmrtí na nemoci související s obezitou klesá o 40 % (u diabetiků dokonce o 92 %).