Mezi takové patří např. reishi (Ganoderma lucidum), nazývaná také královnou mezi houbami. Český název této lesklé červenooranžové houby je lesklokorka lesklá. V Asii se používá již přes 4 000 let. V Číně byla obdařena vznešenými jmény jako „zázračná houba“ či „šťastná bylina“ nebo „rostlina s duchovní silou“ a symbolizuje zároveň bohatství, dobré zdraví, dlouhověkost, a dokonce nesmrtelnost. V Asii byla po stovky let užívána v léčitelství při širokém spektru chorob, až v 70. letech 20. století byly poprvé vědecky studovány její obsahové látky a houba byla klinicky zkoušena v nemocnicích v Číně a Japonsku.

Obsahuje léčivé látky

Moderní výzkumy prokázaly, že v plodnicích lesklokorky je nejvyšší obsah léčivých látek ze všech léčivých hub. Především to jsou glukany, imunoproteiny, triterpenoidy a nukleosidy. Plodnice lesklokorky obsahují množství organicky vázaného germania, které zvyšuje příjem kyslíku krví a působí jako silný imunostimulant. Vedle toho působí organické sloučeniny germania jako stabilizátor pomáhající organismu vyrovnat se se stresem. Velmi cennou složkou lesklo - korky jsou triterpenoidy. Lesklokorka je zatím jediná houba, u které byly zjištěny v tak vysokém množství. Působí protizánětlivě a podporují zejména funkci jater, žaludku a mají vliv na snižování obsahu tuků a hladiny cholesterolu v krvi. Nemají vedlejší účinky jako protizánětlivé látky hormonální povahy – kortikoidy.

Autor: Shutterstock

Zdravější Čína

Starý čínský text z roku 500 n. l. doporučuje starým lidem používat lesklokorku pro osvěžení paměti, zvýšení orientačních schopností a soustředění. Dnes se již ví, že je to důsledek vlivu houby na regulaci metabolismu, zvýšení tvorby bílkovin v krevní plazmě a kostní dřeni. „V asijských zemích je výskyt civilizačních onemocnění daleko nižší než v Evropě, a to díky konzumaci zdraví prospěšných hub, jejichž průměrná roční spotřeba je v Číně 7,5 kg na osobu,“ říká Ing. Ivan Jablonský, CSc., výzkumný pracovník v oblasti mykologie.

Sešená nebo extrakt?

Sušený prášek z celé houby reishi obsahuje široké spektrum účinných látek, které mají pestrou škálu pozitivních zdravotních účinků, na rozdíl od samotných extraktů z hub. Extrakcí se z některých hub cíleně získávají konkrétní účinné látky, ale současně se zbavují ostatních látek, které houby přirozeně obsahují a působí ve vzájemné harmonii. Komplex těchto látek má tak daleko více účinků než jediná látka získaná extrakcí.