Horečné uklízení, zdobení, pečení, nakupování, shánění stromku... Doba před Vánoci nebývá úplně lehká. Podle psycholožky bychom se ale měli snažit si i tuhle část svátků prožít co nejpříjemněji a co nejvíc v klidu. „Pokud příprava probíhala v klidu, bez hádek a nucení, je velká šance, že si svátky užijete opravdu pohodově,“ domnívá se Boučková.

Psycholožka také radí, abyste toho na sebe nenakládali příliš... Doporučuje proto, abyste si s dětmi a partnerem dopředu rozdělili úkoly. "Na druhou stranu není dobré potomky a partnera do ničeho násilně nutit," říká Boučková. "Za ty nervy to nestojí. Zlaté pravidlo tedy zní: Dělejte jen to, co ostatní ocení."

U sváteční večeře se člověk občas konfliktům nevyhne. Kde kdo z příbuzných má rozdílné názory na politiku, výchovu dětí i chod celého vesmíru. „Klídek a pohodu musí vytvářet všichni zúčastnění. Domluvte se na tom, že se vyvarujete kontroverzních témat. Vyplatí se při povídání s příbuznými klouzat jen tak po povrchu a neřešit nic zásadního,“ doporučuje psycholožka.

Předejít se do jisté míry dá i stresu kolem vánočních návštěv. "Pokud máte možnost výběru, na návštěvu jeďte vy. Je to lepší. Odejít můžete kdykoli a nebudou na vás ležet povinnosti hostitelů," radí Boučková.

A jak se vyrovnat se strastmi kolem dětí, které touží po velkých a nákladných darech, na které často v rodinném rozpočtu nezbývají peníze? „Já bych určitě dětem neříkala, že letos budou chudé Vánoce. Je totiž napadne, že by mohly dostat víc,“ varuje odbornice. „Není dobré je držet v naději, co by mohly dostat, a nakonec to nesplnit,“ domnívá se.

U menších dětí, které věří na Ježíška, je to jednoduché. To on rozhoduje, jaké dárky dostanou. „Daleko těžší je darovat drobnou pozornost, která udělá radost, než koupit nákladný dar, který má ve skutečnosti malou hodnotu,“ uzavírá psycholožka.

A co když spolu rodiče nežijí? V Česku se rozvádí každé druhé manželství... "Tady je dobrá rada drahá, žádný univerzální model neexistuje,“ říká Boučková. Bývalí manželé si musí najít takový způsob trávení svátků, který bude vyhovovat především dětem. Děti z rozvedených manželství tak obvykle mívají hned dvoje Vánoce – s maminkou i s tátou.

Fotogalerie
6 fotografií