Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zabiják vnitřní tuk: 7 věcí, které byste o něm měli vědět

/
  • Tloušťka
    14. května 2016 ● 08:00

    Vystýlá břišní dutinu a v menším množství působí jako ochrana břišních orgánů. Jenže pokud je ho příliš, může mít pro organismus nebezpečné následky. Řeč je o zabijáku jménem vnitřní tuk, kterému se též říká viscerální nebo útrobní.

  • 1.

    Příčiny

    Jak v těle útrobní tuk vzniká? Stačí přijímat velké množství energie a nezvyšovat přitom energetický výdej. „Hlavní příčinou vzniku je nadměrná konzumace sacharidů a sacharidových potravin a samozřejmě nedostatek pohybu?“ vysvětluje nutriční terapeutka dietního programu It’s my life! Nikol Hložková.

    Čokoládou se problémů nezbavíte, spíše naopak.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Kdo na vnitřní tuk nejvíce trpí?

    Vnitřní tuk není ten v podkoží? Ten totiž leží přímo pod kůží a na horní části břišních svalů a většinou nám vadí, protože tvoří nevzhledné faldy, které jsou vidět. Nejvíc vnitřní typ „zatápí“ ženám s postavou typu jablíčko a u mužů ho najdeme v pivních pupcích.

    Pivní břicho
    Autor: Istock Photo

  • 3.

    Ohrožuje srdce

    Nejenže se kvůli viscerálnímu tuku zvětšuje objem břicha a objem pasu a my nevypadáme dobře, ale ubližuje nám také zdravotně. Utlačuje totiž vnitřní orgány, vyplavuje se do krve a tam nám v podobě triglyceridů způsobuje kornatění cév. Zvyšuje také hladinu cholesterolu a zvyšuje riziko, že nás postihne kardiovaskulární onemocnění.

    Když nedopnete džíny, je třeba nasadit očistnou dietu.
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Pozor na cukrovku

    Nebojuje s ním ale jenom srdíčko. Také hrozí cukrovka kvůli zvýšení hladin krevního cukru, v čemž má vnitřní tuk také prsty.

    Cukrovka
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Ovlivňuje stravování

    Útrobní tuk také dokáže potlačit chuť k pravidelnému jídlu. Člověk pak sice vydrží dlouho bez jídla, jenže když už se pak nají, spořádá toho mnohem více než normálně. Dokonce zvyšuje i chuť na sladká a tučná jídla.

    Stačí změnit pár zlozvyků a kila půjdou dolů.
    Autor: Shutterstock

  • 6.

    Hodnoty v těle

    Jak zjistit zda viscerální tuk už nedělá paseku i ve vašem těle? Ke zjištění jeho hodnot je zapotřebí speciálních diagnostických vah, také mohou pomoci krevní rozbory a hlavně hladily vyššího krevního tlaku a cukru.

    Váha
    Autor: Shutterstock.com

  • 7.

    Co na něj platí?

    Pokud je vnitřní tuk problémem, který vás týká, nevěšte hlavu. Jeho množství se dá účinně snížit vhodnou dietou. Klíčový je proces organismu zvaný ketóza, při němž jeho hodnota rychle klesá. Z těla odcházejí tuky, ale svalová hmota zůstane zachována. „Při takovém programu je třeba hubnout pod dozorem odborníka a mít přesně vystavěný plán na míru,“ radí nutriční terapeutka Nikol Hložková.

    Tloušťka
    Autor: Shutterstock.com

    Fotogalerie
    7 fotografií

     

     

Dnešní horoskopy