Darie letos upekla deset druhů cukroví a považuje se za středně zkušenou cukrářku. Letos se jí ale vůbec nedařily milované ořechy.

„Měla jsem recept od kamarádky, ona nikdy s vyklepáváním neměla problém, já vždycky. Dříve jsem mazala máslem. První várka minulý týden se mi vůbec nevyklepala. A bylo to tím, že jsem formy tentokrát vymazala olejem. Zkoušela jsem ale různé rady a letos koupila už i silikonové formy. A udělala tento pokus,“ usmívá se Darie.

Vyzkoušela kromě už zmíněného silikonu klasickou kovovou formičku vymazat olejem, máslem, nechat ji suchou, použila máslo i mouku a také kuličku těsta obalenou v mouce. A jak to dopadlo?

„Nejlépe mi vyšel silikon. Kovové formičky obstojně vyšly vymazané máslem a vysypat polohrubou moukou nebo kuličku těsta obalit v mouce,“ vysvětluje a dodává Darie, která už má své cukroví i naplněné: „Všem přeji povedené ořechy a krásné Vánoce.“

Svým experimentem na sociální sítí zaujala další pekařky. „Super pokus! Oceňuji zkoušení všech variant,“ napsala Darii Markéta. Další sledující jí poradila: „Já na poprvé mírně vytřu sádlem a pak krásně vypadnou. Vytírám pouze před prvním plněním pak už ne.“

Jaký fígl má na cukroví z formiček zkušená cukrářka Míša Landová?

Na pečení se mi nejvíce osvědčily klasické kovové formičky, které si můžete pořídit v mnoha velikostech i tvarech. Formičky je dobré před prvním pečením vymazat a vysypat, aby šly pracny po upečení dobře vyklepnout. Můžete samozřejmě použít i formičky silikonové, také jsem je kdysi zkusila, ale zůstávám u staré dobré klasiky. Cukroví nechte vychladnout, pak opatrně vyklopte z formiček. 

Na co si dejte v každém případě pozor, jsou ořechy. Obecně by se ořechy pro další zpracování měly strouhat, nikoliv mixovat. Mixováním se z nich uvolňuje tuk, ořechy jsou pak mastné a ovlivní to konzistenci těsta.

 

Video
Video se připravuje ...

Pracny - Recept od babičky Videohub/recepty

Fotogalerie
6 fotografií