Jak upravit kapří maso a pochutnat si na něm stejně jako v luxusní restauraci radí Jaromír Hlavsa, šéfkuchař pražského hotelu The Grand Mark Prague.
Proč jíst kapra
Přestože jsou ryby zdravé, kapří maso bývá zbytečně podceňované. Přitom je maso u kapra lehce stravitelné a hodí se tak k přípravě nejrůznějších dietních pokrmů. Obsahuje bílkoviny, aminokyseliny, vitamíny D a B, z minerálních látek pak především fosfor, sodík a draslík.
Marinované kapří hranolky s barevným salátem
Potřebujete: 300g nudličky z kapra (cca 1cm široké a 5cm dlouhé), 10 g čerstvého a špetku sušeného zázvoru, špetka tymiánu kurkumy, drceného kmínu, sušeného česneku, 120ml sojové omáčky, 1 lžíce jablečného octu, Tabasco podle chuti.
Postup: Nudličky nechte ideálně přes noc marinované. Pak je obalte v mouce a smažte v rozpáleném oleji.
+ Barevný salát z marinované zeleniny
Potřebujete: Mrkev (žlutá i oranžová), celer, petržel, voda, cukr, jablečný ocet
Postup: Zeleninu nakrájejte na tenké nudličky. Připravte si nálev ze 2 dílů vody, jednoho dílu cukru a jednoho dílu jablečného octa. Přidejte divoké koření a dejte vařit. Vařící svar přelijete přes cedník na zeleninové nudličky, překryjte folií a nechte pomalu vystydnout. Při nandavání přidejte na tenké plátky nakrájené ředkvičky.

Kapří polévka s fenyklem
Potřebujete: 2ks šalotka, 1ks fenykl, 1 menší mrkev, půlka celeru, 1 menší petržel, 250g másla, půlka citronu, 1dcl bílé víno, muškátový oříšek, sůl, mlíčí a jikry
Postup: Nejprve si připravte vývar z kostí, hlavy, kousku čerstvého fenyklu a divokého koření (pepř, nové koření, bobkový list), který budete vařit zhruba 1 hodinu. Mezitím, co se vývar vaří, si všechnu zeleninu nakrájejte na drobné kostičky. Na půlce másla zeleninu lehce orestujte, přilijte bílé víno, a jakmile se skoro odpaří, tak osolte, zalijte asi litrem vývaru a vařte do měkka.
Rozmixujte dohladka, sceďte a vraťte zpět do hrnce. Dochuťtě muškátovým oříškem, dosolte a podle chuti přidejte citronovou šťávu. Nakonec do vařící polévky zamixujte druhou půlku másla. Přidejte na kousky pokrájené mlíčí, nebo jikry a už dále nevařte.

Pečený filet z kapra
Potřebujete: 4 filety z kapra s kůží (bez šupin), olej, máslo, případně česnek a tymián
Postup: Maso příčně nakrojte v asi 0,5 cm řezech tak, abyste narušili kůstky. Kapra pečte na oleji na nepřilnavé pánvičce, kůží dolů, dokud nebude křupavá. Poté obraťte, snižte teplotu, přidejte máslo (můžete i stroužek česneku a snítku tymiánu) a kapra pomalu dodělávejte a přitom ho přelévejte, máslem z pánve. Dejte pozor, ať rybu nepečete moc dlouho, aby nebyla vysušená.
+ Lehká vinná omáčka
Chuť kapřího filetu skvěle doladí vinná omáčka.
Potřebujete: bílé víno, máslo,citronovou šťávu
Postup: Do pánve s kapřím výpekem nalijte trochu bílého vína a nechte téměř odpařit. Přidejte trošku rybího vývaru, který zbyl z polévky, lehce zastříkněte smetanou a nechte chvilku vařit. Stáhněte z plotny. Do omáčky vhoďte pár kostiček studeného másla a zašlehejte ho dovnitř. Máslo omáčku hezky zahustí. Omáčku můžete dochutit trochou citronové šťávy.

Květákové pyré z trouby
Potřebujete: 1 květák, 200g másla, 30ml smetana, sůl a pepř, 1 lžíce Miso pasta (nemusí být)
Postup: Rozdělte si květák na růžičky, pomažte měkkým máslem, osolte a opepřete. Dejte pomalu péct do trouby, dokud nebude květák měkký a nazlátlý.Horký květák dejte do mixéru, přilijte smetanu a přidejte miso pastu. Vymixujte do hladkého pyré, případně dosolte podle chuti. (Pokud používáte miso pastu, budeme opatrnější se solí)
Brambory hasselback
Potřebujete: brambory ve slupce, máslo, sůl, pepř
Pěkné, neloupané brambory pořádně omyjte, pokud je to nutné, tak kartáčkem.
Postup: brambory svisle nakrájejte na tenounké plátky, nedořízněte je ale až k podložce - můžeme si pomoci položením brambory mezi dvě čínské hůlky nebo vařečky, zabrání to nechtěnému překrojení brambory.
Jednotlivé brambory dobře potřete rozpuštěným máslem, snažte se potřít i mezi nakrájenými plátky. Posypte solí a pepřem, vložte do trouby rozehřáté na cca 190°C a pečte zhruba hodinu. Během pečení občas potřete máslem. Křupavé brambory podávejte ihned po upečení.
Radní Pospíšil o kapří kampani: Půlka lidí se tomu zasměje. Zmizí kádě plné kaprů z našich ulic? Bára Holá