Mýtus 1: Řezaný je ekologičtější

Přírodní vánoční stromečky, často pěstované v místních školkách, představují zdánlivě šetrnější variantu. Hlavním důvodem je relativně nízká uhlíková stopa. „Když je stromek po svátcích využit na dřevo nebo spálen, dosahuje jeho uhlíková stopa zhruba 3,5 kg CO2,“ říká Karel Kotoun, ředitel společnosti Green0meter. Když jde po svátcích na skládku, několikanásobně větší. Na výrobu umělého se spotřebuje CO2, ale stačí jej používat 11 let, a už je k přírodě šetrnější než skutečný strom. Peněženku šetří už od 3. roku.

Mýtus 2: Později jsou čerstvější

Řada lidí s nákupem stromku nespěchá. A to i přesto, že na začátcích prodeje jsou stromky někdy i výhodnější a rozhodně je i větší výběr. Může za to domněnka, že stromky se vyřezávají z lesa postupně a tedy čím blíže k Vánocům je koupíme, tím čerstvější budou. Není to tak.

Prakticky se řezají ve stejnou dobu a na prodejní plochu putují ze skladu, kde už jim není poskytována taková péče, jakou jim můžete dát doma. Stromek koupený dříve, tak může paradoxně vypadat na Vánoce čerstvěji.

Mýtus 3.: Je to prastará tradice

V Česku poprvé postavil vánoční stromek pro své přátele v roce 1812 ředitel pražského Stavovského divadla Jan Karel Liebich na svém zámečku v Libni. Znamená to zhruba dobu, ve které končí děj Jiráskova F.L.Věka. Ani národní obrozenci tedy pravděpodobně vánoční stromeček doma neměli.

K nám přišla tradice z Německa, kde se nejdříve stavěly a zdobily dřevěné pyramidy. A první stromky se věšely od stropu, hlavou dolů.

Mýtus 4.: Umělé dřív nebyly

Potřebu vytvořit si umělý vánoční stromek nemáme jen dnes, ale je jen o trochu kratší, než tradice samotného stromku. První umělé stromky vznikaly před více než sto lety v Německu a byly z obarveného husího peří. Byla to odpověď uvědomělých lidí na tehdejší masivní odlesňování krajiny.

Mýtus 5.: Větší je lepší

Koupit si stromek, aby se vám vešel do místnosti tak-tak, je chyba. Většinou je lepší nechat pod stropem ještě místo na pořádnou hvězdu. Menší stromky totiž mývají hustší patra, spotřebují méně vody, takže se snáze udržují čerstvé, a také se lépe umísťují do místnosti. Vždy totiž počítejte s tím, že se kolem stromku musí dát chodit a zároveň musí být co nejdál od topení, které by zbytečně urychlovalo jeho zkázu.

 Takhle vám vydrží

  • Seřízněte spodní část kmínku. Umístěte do vody ihned po nákupu.
  • Kůra musí neustále dosahovat pod hladinu.
  • Použijte speciální přípravky na prodloužení životnosti.
  • Co nejdéle jej nechte v chladu, do místnosti jej dejte až těsně před Vánoci.
  • Stromek postavte na igelitu, usnadníte si úklid.
  • Pravidelně hlídejte hladinu a doplňujte vodu do stojánku.
  • Umístěte mimo přímé zdroje tepla, radiátory nebo krb.
  • Teplota v místnosti by neměla přesáhnout 20 °C.  

 

Video
Video se připravuje ...

Eva Pavlová před Vánoci: První dámu nadchl úžasný zážitek z Lán Instagram - E. Pavlová

Fotogalerie
3 fotografie