Z Indie do světa
Jméno nápoje rozhodně nevzniklo z anglického výrazu pro úder pěstí, byť vás ze špatného punče může bolet hlava podobně silně. Název totiž pochází z Indie. Slovo punch je odvozeno od hindského slova panč, což znamená pět. Tradičně se totiž skládal z pěti základních ingrediencí: alkoholu, cukru, citronové šťávy, čaje nebo vody a koření.
Původní z arraku
Punč byl nápojem mořeplavců, měl nahradit víno, které dlouhé cesty nepřečkalo. Traduje se, že původně se vyráběl z arraku, cejlonské pálenky z kokosových květů, citronů, cukru, vody, skořice a hřebíčku.
Jeden z nejstarších zaznamenaných receptů pochází z Karibiku, kde se stal populární říkankou. V překladu znamená jeden díl kyselého, dva sladkého, tři silného a čtyři slabého a v tomto poměru mícháte limetkovou šťávu, cukr, rum a vodu. Pátou ingrediencí je špetka muškátového oříšku.
Diplomatický prostředek
Jak se dostal na druhou stranu světa? Britští obchodníci z Východoindické společnosti rozšířili tento nápoj po celém světě. Punč se stal nejen oblíbeným nápojem, ale také významným společenským a diplomatickým prostředkem při mezinárodních setkáních, kde se rozléval mísy.
V Mexiku tak vznikl sladký vánoční svařený nápoj ponche, na Madeiře mix citrusové šťávy, pálenky a medu poncha a třeba ve Švédsku speciální alkoholický nápoj punsch na bázi arraku a brandy, ovoněný citronem a kořením.
Punčák
Svůj původ nezapře ani typický český červený punč, obarvený vinný nápoj s lihem a aromaty. Ten se stal i základem jednoho z nejoblíbenějších českých dezertů – punčových řezů.
Recept: Punčák Videoredakce ženských titulů
Klasický vánoční...
POTŘEBUJETE: 350 ml vody, 1 citron, 60 ml rumu, 250 ml bílého nebo červeného vína, 1 pomeranč, 150 g cukru.
POSTUP: Smíchejte všechny ingredience v hrnci, zahřejte (nevařte). Servírujte teplý ozdobený skořicovou tyčinkou a plátkem pomeranče, který jste si nechali vedle a nebyl v hrnci.
Jablečný s červeným vínem
POTŘEBUJETE: 1 lahev červeného vína, 300 ml jablečné šťávy, 100 ml brandy, 2 lžíce skořicového cukru, nakrájená jablka, badián.
POSTUP: Víno, šťávu a brandy zahřejte, přidejte koření a cukr. Před podáním ozdobte plátky jablek.
Tropický s rumem
POTŘEBUJETE: 500 ml ananasové šťávy, 200 ml bílého rumu, 100 ml kokosového likéru, limetkovou šťávu, čerstvou mátu, led.
POSTUP: Smíchejte všechny ingredience v shakeru, servírujte do skla s ledem a ozdobte lístky máty.