„Tvoření chlebíčků mě vrací do dětství a mládí, kdy se přípravě všech oslav, od salátů až po dekoraci chlebíčků, věnoval tatínek. A chlebíčky musely být malinké...," říká paní Mirka s úsměvem.

Chlebíčková veka

Potřebujete: 500 g hladké mouky, 7 g sušeného droždí, 8 g soli, 80 g másla, 250 ml mléka, 15 g cukru krupice.

Postup: Do misky dáme polovinu vlažného mléka se sušeným droždím. Do zadělávací mísy prosejeme mouku a přidáme sůl, máslo a vlijeme % vlažného mléka, přilijeme rozpuštěné droždí a zaděláme těsto, až nám nelepí na stěny. Zakryjeme a necháme kynout. Musí zdvojnásobit velikost.

Vykynuté těsto rozdělíme na dva až tři díly. Velikost vek záleží na velikosti chlebíčků, které chceme. Díly proděláme a vytvoříme bochánky. Necháme vykynout. Vykynuté bochánky vytvarujeme do vek a dáme na plech. Veky též můžeme potřít rozšlehaným vejcem. Opět necháme vykynout a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 20–25 minut. Tyto veky nevysychají, zůstávají vláčné.

Vlašský salát

Potřebujete: 150 g salátových brambor, 250 g šunky, 140 g nakládaných okurek, 70 g celeru, 70 g mrkve, 70 g mraženého hrášku, 15 g hořčice, 10 g vinného octa, 10 g cukru krupice, 1 g mletého černého pepře, 6 g soli, 100 g majonézy, 1 malou šalotku.

Postup: Vařené a oloupané brambory, šunku, nakládané okurky a oloupanou šalotku nakrájíme na nudličky jullienne. Mrkev a celer nakrájené na nudličky jullienne oblanšírujeme. V misce promícháme majonézu se solí, pepřem, cukrem, vinným octem a hořčicí. Ochucenou majonézu přidáme k ostatním surovinám a opatrně promícháme.

Výsledkem je….

Šunkový chlebíček

Potřebujete na dotvoření: 10 plátků veky, 200 g vlašského salátu, 20 plátků šunky (200 g), 1 vejce uvařené na tvrdo, 100 g kyselých okurek, ozdoby dle fantazie.

Postup: Na plátky veky rozprostřeme vlašský salát, na salát naaranžujeme šunku a ozdobíme plátkem vajíčka, vějířkem z okurky a petrželkou nebo dle fantazie.

 

 

Fotogalerie
5 fotografií