Nepředvídatelné letošní počasí ovlivnilo i sklizeň a kvalitu vína. Extrémně vysoké teploty zpomalily růst hroznů, část sklizně poškodily srpnové deště. Přesto se nikdo nízké kvality a vysokých cen letošních svatomartinských vín bát nemusí.

„Hlavní předností letošních svatomartinských vín je ovocnost, svěžest, lehkost, příjemné aroma a nižší obsah alkoholu. Podle našich informací navíc většina vinařství ceny svatomartinských vín už několik let prakticky nezměnila,“ říká prezident Vinařské unie Ondřej Beránek.

Poprvé ochutnat můžete letošní svatomartinské víno 11. 11., nejlépe v 11 hodin a 11 minut...

Proč po něm sáhnout?

Svatomartinské je první víno z letošní sklizně a je čím dál oblíbenější. Pokud váháte, jestli stojí za ochutnání, nabízíme 6 důvodů, proč ano.

Jemná chuť

Svatomartinská vína jsou vždy jemná, lehká a svěží. Vinaři je popisují jako dobře pitelná. Jsou vždy »suchá«, takže nic pro milovníky sladkých vín.

Zaručená kvalita

Aby se víno mohlo chlubit označením svatomartinské, musí projít posouzením profesionálních degustátorů. Ti v letošním roce schválili celkem 326 vín od 76 vinařů a vinařských firem. Celkem ho na trh míří 2,78 milionu lahví.

Zajímavá cena

I když ceny všeho letí nahoru, svatomartinské víno se podle vinařů stále prodává za loňské ceny.

Odrůdy jsou dané

Svatomartinská vína můžou být bílá, růžová i červená. Musí se ale jednat jen o víno z českých nebo moravských vinic, a navíc o konkrétní odrůdy, které dozrávají dříve, a tak z nich vinaři mohou včas vyrobit kvalitní vína.

BÍLÉ: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský.

ČERVENÉ: Modrý Portugal a Svatovavřinecké.

RŮŽOVÉ, KLARET: Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké.

Snadno rozeznatelné

Pravé« svatomartinské poznáte snadno. Je označené logem svatého Martina na koni jednak na etiketě, jednak kapsli nebo šroubovém uzávěru na hrdle lahve.

Pít můžete do jara

Hlavní sezona svatomartinských vín je od listopadu do Vánoc. Přirozenou svěžest mladého vína si ale uchovají až do jara, takže pít ho můžete, dokud vám chutná

Podávejte studené

Svatomartinské víno byste měli skladovat v přítmí při teplotě nižší než 18 stupňů Celsia. Bílá a růžová vína je vhodné podávat vychlazená na teplotu 5 – 7 stupňů Celsia, červená v rozmezí 10 – 12 stupňů.

Vyrazte na oslavy

Svatomartinské nemusíte pít sami. Vzhledem k tomu, že den sv. Martina letos připadá na sobotu, je nabídka koštů a oslav napříč celou republikou pestrá. Největší z nich je už tradičně Brně na náměstí Svobody.

Můžete ale navštívit oslavy i v Praze na náplavce, Č. Krumlově, Ml. Boleslavi, Třeboni, Kutné Hoře, Ústí n. L., Karlštejně. Tipy, kam vyrazit, najdete na vinazmoravyvinazcech.cz či na kudyznudy.cz.

 

Video
Video se připravuje ...

Jak vznikla tradice Svatomartinské husy? Videohub