Modré plody jsou přímo nabité minerály, jako jsou draslík, fosfor, vápník, hořčík a vitaminy, zejména skupiny B. S nadsázkou se dá říct, že slouží jako pilulka přírodního B-komplexu. Ženy ocení i vitamin H – biotin, který přispívá k dobrému vzhledu pokožky a růstu vlasů i nehtů. Vitamin E je silný antioxidant a chrání buňky lidského těla před poškozením.

„Švestky obsahují dost vlákniny. Působí příznivě na zažívání. Už naše babičky věděly, že na zácpu jsou nejlepší švestky. Chrání a regulují funkci střev. Přispívají k lepšímu trávení a posilují imunitní systém,“ připomněla výživová koučka Kristýna Báčová.

Podle ní je právě na podzim nejvhodnější konzumovat čerstvé švestky, nejlépe v biokvalitě. „Dobře poslouží jako zdravá svačinka. Ráno jsou vhodné do jogurtu, obsahují přírodní cukry a dodají organismu energii. Se švestkami tak můžete nastartovat den,“ dodala nutriční specialistka.

Modré plody si pečlivě vybírá

Kouzlu modrých plodů domácí provenience propadla i královna marmelád Jozefína Růžičková. Švestky si pečlivě vybírá u lokálních pěstitelů. Rozhodují u ní chuť a odrůda. „Ty původní, malé, už se obtížně shánějí a mezi novými odrůdami jsou velké rozdíly. Některé jsou spíš vodnaté a nemají tak plnou, masitou chuť. Já jsem si oblíbila odrůdu Toptaste. Jsou hodně sladké, proto dávám do džemu méně cukru,“ řekla Jozefína.

S oblibou je dává zamrazit. „Vypeckuju je, nakrájím na plech a dám i s podložkou do mrazáku. Tak se neslepí. Pak je zmražené hodím do pytlíku. Dají se kdykoliv použít a hned jíst,“ prozradila jeden ze svých tipů marmeládová královna. Z oblíbené odrůdy uvařila rubínově červené džemy, se kterými loni zabodovala na mezinárodní kulinářské soutěži Great Taste Awards v Anglii. Porotci udělili známku kvality samotnému džemu ze švestek, pak kombinaci se skořicí a variantě švestka s aronií.

Džem s aronií

Aronie je velmi zdravá, ale džem ze samotného plodu není pro každého chuťově příjemný. Se švestkami tvoří lahodnou kombinaci. Nejlepší je přidat aronii propasírovanou. Povaříme ji doměkka a propasírujeme přes sítko.

INGREDIENCE: ✔ 600 g vypeckovaných švestek ✔ 400 g uvařené a propasírované aronie ✔ šťáva z poloviny cukru ✔ 350 g cukru dle sladkosti švestek ✔ 8 g citrusového pektinu

PŘÍPRAVA: Švestky omyjeme, vypeckujeme, pokud jsou velké, nakrájíme na větší kousky. Dáme je do nízkého kastrolu, zakápneme šťávou z citronu. Za občasného míchání vaříme, dokud není ovoce měkké. Pokud budeme přidávat aronii celou, přidáme do hrnce ke švestkám hned na začátku vaření.

Pokud přidáváme už aronii uvařenou a propasírovanou, přidáme, až když jsou švestky uvařené. Pektin smícháme se 2 lžícemi cukru a za stálého míchání vsypeme do džemu. Povaříme pár minut.

Přidáme zbytek cukru a chvíli povaříme. Ještě horkým džemem naplníme vypařené sklenice, zavřeme a dle svých zvyklostí buď ještě zavaříme v zavařovacím hrnci, nebo uložíme do chladu a temna.

 

Video
Video se připravuje ...

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta Videohub/recepty

Fotogalerie
5 fotografií