Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) je po vydatných deštích pravděpodobnost růstu hub na většině území s výjimkou několika okresů na jižní Moravě vysoká, až velmi vysoká.

Přesvědčil se o tom i mykolog a vášnivý houbař Dalibor Marounek, který vyrazil do lesů v okolí Roudnice nad Labem a po několika hodinách se vracel s košem plným hub. „Špičky obecné po deštích vyrazily ve velkém. Zavzpomínal jsem na mládí, kdy mi babička dávala pytlík od mouky, nůžky a poslala mě nastříhat kloboučky špiček na omáčku nebo polévku,“ řekl Dalibor Marounek.

Bramboračka se špičkami

Potřebujeme: 500 g brambor, 200 g špiček, 2 l vývaru z kostí, 4 stroužky česneku, cibuli, hladkou mouku, majoránku, petrželku, máslo, pepř, sůl.

Postup: Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, zalijeme vývarem, přidáme sůl, kmín a majoránku, vaříme doměkka. Vývar slijeme a dáme stranou. Na másle zpěníme cibuli spolu s utřeným česnekem, přisypeme mouku a osmahneme. Směs přelijeme vývarem, ve kterém se vařily brambory. Přidáme na másle podušené houby, opepříme a krátce povaříme. Přidáme uvařené brambory, krátce prohřejeme. Servírujeme s petrželkou.

Lesní plody za 7, 8 miliard

Češi loni nasbírali téměř 39.000 tun lesních plodů v hodnotě 7,8 miliardy korun, nejčastěji houby, borůvky, maliny a ostružiny. Loni stoupla i návštěvnost lesů, šest z deseti Čechů navštívilo alespoň jednou měsíčně les, vyplývá z údajů připravované Zprávy o stavu lesa a lesního hospodářství za rok 2022. 

 

Video
Video se připravuje ...

Prašivky, které jsou na talíři skutečnou lahůdkou Videohub

Fotogalerie
6 fotografií