Najít tuto chutnou houbu se nepoštěstí jen tak někomu. Roste totiž nepříliš hojně, a to v listnatých hájích, lužních lesích, křovištích a zarostlých sadech. Líbí se jí pod olšemi, topoly, vrbami, jasany a růžovitými dřevinami, jako jsou třešně nebo trnky. „Sbírali jsme asi tři hodiny. O houby jsme se podělili, já jsem si je udělal na másle, tak je mám nejraději,“ popsal pro Blesk.cz Jiří Dubec.

Ideální podmínky

Podle zkušeného houbaře jsou zatím podmínky pro růst jarních hub ideální. „Jaro bude vzhledem k nadprůměrným srážkám dobré. Co se týče dalšího vývoje, tak to se takto dopředu říct nedá. Zhruba do dvou týdnu by se v lesích mohli začít objevovat smrži a koncem dubna už čirůvky májovky a závojenky podtrnky,“ láká Dubec na další jarní druhy.

Rostou i jedovaté houby

Připomíná i další houbu, která v této době také roste. Jedná se o ucháče obecného a obrovského. „Obecný je jedovatý a nedoporučuje se konzumovat ani obrovský. Lajk by si mohl ucháče splést klidně i s kačenkou, takže je třeba být obezřetný. Také teď rostou prudce jedovaté závojenky jarní," varuje Jiří Dubec.

Alergie na kačenku?

Ten také upozornil na problém, který se může vyskytnout u konzumace jinak velmi chutné kačenky české. Poměrně vzácně se totiž při jejím požití u některých jedinců projevuje intolerance.

„Při prvním náznaku je na to třeba brát ohled a jejich konzumaci neopakovat.  Při dalším požití bývají reakce mnohem intenzivnější a může to skončit i výplachem žaludku. Osobně znám minimálně čtyři lidi, kteří ji nemohou jíst,“ dodává Dubec.

 

Video
Video se připravuje ...

Nejjedovatější houbu na světě najdete v českých lesích Videohub

Fotogalerie
10 fotografií