Za houbami se vypravili do lokality kolem soutoku Sázavy a Želivky. A jak sami zhodnotili, na polovinu ledna to byla slušná úroda.
„Sbírali jsme hlívu ústřičnou, penízovku sametonohou, boltcovitku bezovou, známou jako Jidášovo ucho. K tomu pár kousků ohnivce. Jsou to typicky zimní druhy, kterým se nyní díky počasí daří,“ popsal Jiří Dubec.
Těmhle mráz nevadí
Právě deštivé přeháňky bez mrazů jsou podle odborníků k růstu těchto hub ideální. „Zimním houbám teploty do minus deseti stupňů nevadí. Sice zmrznou, ale nedojde u nich k procesu rozkladu. Když se oteplí na nulu, houba se jakoby probudí a pokračuje v růstu,“ popsal Jiří Dubec, který sbírá houby od ledna do prosince.
Ta pravá sezona ale pro něj začíná až v dubnu. „Teď je to o takovém zimním čtyřboji – hlívě, penízovce, boltcovce a pařezníku. Čekám na kačenky, tyto první jarní houby se objevují kolem Velikonoc,“ dodal Dubec.
Ohnivec nedoporučuje
V košíku Jiřího Dubce se objevil i zářivě červený ohnivec rakouský, který je ve většině atlasů veden jako nejedlý. V některých státech ho ale lidé dávají kvůli barvě do salátů. Zkušený houbař houbu vyzkoušel a její konzumaci nedoporučuje. „Je to tuhá dřevnatá houba, špatně se kouše. Nestojí za to. Lepší je ji ponechat na místě v přírodě, kde díky své barevnosti dělá parádu. Vzal jsem jen pár kousků, kvůli usušení mrazem na výstavu hub,“ vysvětlil.
Kde všude rostou výborné jedlé houby? Videohub