Dieta, která nebolí, a to ani tělo, ani peněženku. To je zásadní motiv a naprostý základ letošní pětitýdenní diety, kterou jsme pro vás připravili. 

„Základem jsou kvalitní potraviny, jako ostatně vždycky. A aby to nebolelo ekonomicky, budeme zařazovat základní, ne nějaké exotické potraviny,“ slibuje autor diety, respektovaný výživový poradce Petr Havlíček, kterého znáte minimálně z legendárního pořadu Jste to, co jíte.

Petr Havlíček upřednostnil rostlinnou složku jídelníčku, ale... „bude tam víceméně všechno. Tentokrát to hodně bude o úplných základech a o větším zapojení i vlastní invence do vaření. Nechci ale, aby to bylo složité a člověk trávil hodiny v kuchyni.“

A hned podotýká, že zohlednil i současnou těžkou ekonomickou dobu, kdy se ceny za nákup pohybují v astronomických výškách. „Ale zároveň si nemyslím, že je všechno drahé, nepotřebujeme mít v jídelníčku banány, avokáda a podobné věci. Ovoce a zelenina jsou živinově nejkoncentrovanější potraviny. Navíc člověk by neměl šetřit na kvalitě.

Je nutné uvažovat v dlouhodobém horizontu, protože když jíme nekvalitní potraviny, časem se to pochopitelně podepíše na našem zdraví. Důležitý je i náš střevní mikrobiom, který ovlivňuje zdraví, váhu, ale i psychiku. Musíme mu dát správně najíst, dát mu ovoce, zeleninu, luštěniny a celozrnné výrobky – pestrost je v tomto případě základ,“ upřesňuje Petr Havlíček.

Nemusíte nutně začít dnes, nakupte si podle dnešního jídelníčku na zítra, ať jste připraveni už od rána. Čeká vás třicet dní, které rozhodně zahýbají s vaší váhou, ale také vás nasměrují do dalších týdnů a měsíců letošního roku.

Jaké jsou principy?