Silvestrovské pohoštění, se kterým zazáříte: Paštika, bagetka i slepované kuře!
-
Hledáte originální pohoštění na silvestrovskou párty? Inspirujte se recepty z kuchařky »Naše domácí« autorky Moniky Kindlové. Upečte křupavou bagetku, troufněte si na domácí paštiku i pikantní slepované kuře.
- 1.
Bramborová bagetka
Potřebujete na 3 menší bagetky: 21 g čerstvého droždí, 230 ml vlažné vody, 500 g hladké chlebové mouky, 15 g soli, 150 g uvařených brambor (i zbylých z předešlého dne), 7 lžic olivového oleje + na vymazání.
Postup: Vše dám do domácí pekárny a nechám vykynout. Pokud nepoužiju pekárnu, rozdrobím droždí do misky, zaliju trochou vody a rozmíchám. Mouku dám do mísy, přidám sůl, na jemno nastrouhané brambory, olej a droždí s vodou a vypracuju, nejlépe v robotu, pružné těsto. Jeho konzistence bude hodně lepkavá, ale to je v pořádku. Těsto přendám do mísy vymazané olejem, přikryju utěrkou a nechám v teple kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto přendám na pomoučený vál a rozdělím na 3 díly.
Z každého vyválím obdélníkovou placku, kterou sroluju do nohavice. Hodně pomoučím a přenesu na plech vyložený pečicím papírem. Přikryju utěrkou a nechám kynout dalších 30–40 minut. Na dno trouby položím rendlík se studenou vodou a troubu předehřeju na 230 °C, bagety tak při pečení lépe vyběhnou. Na bagetách ostrým nožíkem nebo žiletkou udělám zářezy, dám je do předehřáté trouby a peču 20–25 minut. Bagetky pak nakrájíme na plátky a podáváme.
- 2.
Domácí paštika
Potřebujete: 2 větší cibule, 200 g másla (nebo 100 g másla a 100 ml kvalitního oleje), 400 g očištěných kachních nebo kuřecích jater, 1 stroužek česneku, 1 vrchovatou lžíci kořenici směsi na paštiky, hrst majoránky, 1 lžičku oregana, kůru z pomeranče (chemicky neošetřeného), 2 lžíce koňaku (není nutné), sůl a pepř, přepuštěné máslo na zalití.
Postup: Cibuli nakrájím na drobno a osmahnu na másle do zlatova. Přidám nakrájená játra, prolisovaný česnek a krátce je orestuju tak, aby uvnitř zůstala růžová, nesmějí být vysušená. Sundám z ohně a přidám kořenicí směs, majoránku, oregano, pomerančovou kůru (nastrouhanou na velmi jemno), koňak, sůl a pepř. Směs přendám do mixéru a rozmixuju do hladka.
Nakonec paštiku naliju do misek nebo skleniček a zaliju rozpuštěným máslem. Někdy ji ozdobím větvičkou tymiánu, rozmarýnu nebo celým červeným pepřem, jindy do paštiky vmíchám předem upražené kousky mandlí nebo zavařené brusinky.
- 3.
Slepované kuře
Potřebujete: 500 g kuřecích (nebo krůtích) prsou, 2 vejce, 1 lžičku kari koření, 2 lžíce solamylu, 2 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžičky sojové omáčky, 2 lžičky worcestrové omáčky, 2 lžičky provensálského koření, špetku římského kmínu, rostlinný olej, sůl.
Postup: Den předem si připravím marinádu z obou vajec, kari, solamylu, hořčice, olivového oleje, sójové a worcestrové omáčky, provensálského koření a římského kmínu. Kuřecí prsa nakrájím na kousky o velikosti 1–1,5 cm a vložím je do marinády. Promíchám a nechám v lednici do druhého dne.
V pánvi rozpálím olej a lžící tvořím omeletky z kuřecích kousků v marinádě, která tu funguje jako pojidlo. Zlehka osolím a smažím z obou stran do zlatova. Jako příloha se hodí zeleninový salát, pečené brambory nebo kaše.
- 4.
Špenátový quiche
Potřebujete na křehké těsto: 250 g hladké mouky, 125 studeného másla, 4 lžíce studené vody, sůl, bílý pepř (nemusí být)
Na špenátovou náplň: 400–500 g mraženého listového špenátu, 1 lžíci olivového oleje, 4 stroužky česneku, špetku muškátového oříšku, 100 g mražené kukuřice, 10 třešňových rajčátek, 4 vejce, 100 ml mléka, 150 ml 30% smetany, 200 g strouhané goudy, sůl a pepř.
Postup: Mouku nasypu do mísy, přidám špetku soli, bílý pepř a na kousky nakrájené máslo a zpracuju na drobenku. Přidám vodu a vypracuju těsto, které natlačím ho do koláčové formy o průměru 28–30 cm. Vytvořím dostatečně vysoké okraje a dno na několika místech propíchám vidličkou. Dám péct do trouby předehřáté na 200 °C na 15 minut.
Mezitím si v pánvi rozehřeju olivový olej, přidám listy špenátu a krátce orestuju. Přidám prolisovaný česnek, muškátový oříšek, osolím a opepřím. Pánev sundám z ohně a vmíchám kukuřici a rajčátka překrájená na poloviny. V misce prošlehám vejce s mlékem, smetanou a nastrouhanou goudou, osolím a opepřím. Vmíchám do špenátové směsi, naliju na předpečené těsto a peču dalších 30 minut do zlatova.
Tip autorky: Do základu ze smetany, vajec a sýra můžete přidat cokoliv, co máte rádi –houby, rajčata, šunku, chřest… U nás je favoritem quiche s listy špenátu, kukuřicí a třešňovými rajčátky.
VideoVideo se připravuje ...Tipy na nealkoholické drinky na Silvestra Videohub