Začíná to nákupem

Pro nákup vína se vyplatí znát pár pravidel:

O kvalitě rozhoduje tzv. jakostní zařazení vína. Nejvyšší kategorií vín v ČR jsou vína s přívlastkem, na chvostu produkty s označením víno bez další specifikace.

Ukazatelem kvality je i množství informací na etiketě. Platí »čím více, tím lépe«. „Bohatý popis značí, že vinař nic netají, naopak chce zákazníkovi usnadnit výběr,“ říká sommeliérka Denisa Kolaříková.

Vychladit potřebuje i červené

Správně vychlazené má být i červené víno. „Červené víno by se nikdy nemělo podávat při pokojové teplotě, což dnes znamená asi 20 až 22 stupňů. Příliš teplé víno má víno mdlou a nevýraznou chuť a může z něj dominantně vystupovat alkohol,“ říká sommeliérka Kolaříková. Podchlazení pak upozaďuje chuť a aroma.

Ideální teplota

*Šumivá a perlivá vína: 4–6 °C

*Suchá bílá vína: 5–7 °C

*Sladší bílá a dezertní vína: 10–12 °C

*Růžová vína: 7–9 °C

*Svěží, lehká, mladá, červená vína: 10–12 °C

*Starší zralá vína: 15–17 °C

Na sklenici záleží

Zážitek z vína ovlivňuje i výběr sklenice:

Pro méně aromatická bílá vína se hodí sklenice menší velikosti ve tvaru pootevřeného tulipánu.

Červené víno vyžaduje objemnější sklenice (i 500 ml) tulipánového nebo kulovitého tvaru s široce rozevřeným hrdlem.

Velmi důležitá je volba skleničky u šumivých vín. Ideální je sklenička tulipánového tvaru se širším středem a úzkou horní částí. „Volba sklenice totiž ovlivní rozvoj perlení, vůně i samotné chuti,” upřesňuje Kolaříková.

Láhev otevírá muž

Otevírání láhve a nalévání se podle etikety ujímá muž. Nalévá se z pravé strany a hrdlo lahve by se nemělo dotknout sklenice (hrozí uštípnutí). Po nalití je dobré lahví pootočit, aby kapka vína neskončila na ubrusu. Pořadí, v jakém víno nalévat, se odvíjí od významu a stáří osob. Dámy mají samozřejmě přednost.

Jen do třetiny

Víno se nalévá zhruba do jedné třetiny sklenice. To umožní vínem bez nehod zakroužit a užít si jeho vůni. Při přípitku se nezapomeňte dívat vzájemně do očí a nekřížit sklenice.

Připíjejte sektem, řízek zapíjejte bílým

Nechcete pít celý večer jeden druh vína? Nejste si jistí, co se k čemu nejlépe hodí? Jak si vychutnat jídlo spolu s vínem radí národní sommeliérka Klára Kollárová.

Přípitek

Setkání u štědrovečerního stolu oslavte přípitkem, který příjemně povzbudí chuť k jídlu. K tomu se hodí šumivá vína, ideálně suchý sekt (extra brut nebo brut), v němž nejlépe vynikne charakter vína.

Polévka

Sekt se hodí i ke krémové polévce. Není ale podmínkou. „Skvělou volbou bude i suché mladší Neuburské nebo Rulandské bílé s přívlastkem kabinetní víno nebo pozdní sběr,“ říká národní sommeliérka. K zeleninové polévce se podle ní hodí  ryze česká odrůda Aurelius, Müller Thurgau nebo ve sklepě zapomenuté Svatomartinské.

 Řízek

Výrazný kapří nebo vepřový řízek s bramborovým salátem vyžaduje i výraznější a aromatičtější víno. „Vhodná jsou bílá vína s tóny tropických a citrusových plodů a vyšším obsahem alkoholu, např. vyzrálejší Chardonnay, Veltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský i rýnský,“ říká Kollárová.

Kapr načerno

 Ke kapru na černo se podle národní sommeliérky skvěle hodí odrůda bílého vína Malverina. „Sice není obvyklá, ale nadchne vás svou chutí a typickým skořicovým buketem,“ říká.

 Ryby

Kromě kapra se často na vánoční tabuli vyskytují i jiné sladkovodní ryby, ke kterým se skvěle hodí bílá vína. Výjimkou nejsou ani ryby mořské, ty s jemným bílým masem podpoříte suchým Ryzlinkem rýnským nebo Sauvignonem. S výraznějším tučnějším lososem či tuňákem kombinujte růžové Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon.

Domácí cukroví

K domácímu cukroví se hodí polosladká až sladká vína, včetně ledových či slámových vín. „Pokud si chcete hrát ještě více, tak k ořechovému cukroví volte aromatický Irsai Oliver nebo Muškát, ke kokosovému přívlastkový Aurelius nebo bílé barikové Chardonnay a ke kandovanému ovoci např. slámové víno odrůdy Hibernal či Sauvignon,“ doporučuje sommeliérka.

Houbový kuba

K houbovému kubovi je dobré zvolit plné bílé kořenité víno, například přívlastkové Veltlínské zelené.

Pečená kachna

 K pečené kachně se skvěle hodí hutné červené víno. „Chybu neuděláme, budeme-li vybírat z pro náš region typické Frankovky, nebo světáčtějšího Merlotu, ovšem s typickým moravským rukopisem,“ dodává Kollárová.

 

Video
Video se připravuje ...

Tipy na nealkoholické drinky na Silvestra Videohub

Fotogalerie
5 fotografií