Než se pustí do titěrné práce, čeká ji doma ještě menší dobrodružství. Drát je třeba pořádně vyrovnat, aby se nelámal. „Jeden konec uvážu za sloupek, druhý za kouli u auta. Manžel popojíždí a táhne, já to kontroluji,“ směje se paní Alena, profesí učitelka. Nesmí se to přehnat, aby drát neustřelil.

Pak ho ještě nacvaká, vyhladí pomocí hadru, ošetří silikonem a může začít. „Když jsme bydleli v paneláku, šla jsem ho silikonem vystříkat na chodbu před byt a nechtěně jsem z podlahy udělala kluziště. Od té doby jsem s každým kouskem musela běhat až před dům,“ líčila Matuszná.

Nejčastěji zvířata

Různá zvířátka, nejčastěji ptáky, kytky, náměty z lidové tvorby nebo z výšivek pak pracně tvaruje a zdobí. „Baví mě to, když toho není moc. Čím víc se hromadí objednávek, jako teď před Vánocemi, tím méně se mi chce,“ řekla paní Alena.

Část jejich výrobků putuje až do Ameriky. Podle svých slov zhotovila žena za ty roky okolo 20 tisíc ozdob a zápichů, což jsou například ptáci na pevnějším drátu, který lze kdekoliv zapíchnout, nejčastěji do květináče.

Na myšlenku tvořit z drátu ji kdysi přivedla kamarádka. Původně se paní Alena chtěla věnovat malování. Částečně pro ni ozdoby znamenají odpočinek od ruchu ve škole, ale částečně i dřinu.

Ruce dostávají hodně zabrat, a jak roky přibývají, začínají bolet. Proto netuším, jak dlouho ještě bude drát mým každodenním společníkem,“ dodala žena.

VIDEO: Ozdoby ze samotvrdnoucí hmoty.

Video
Video se připravuje ...

Ozdoby ze samotvrdnoucí hmoty Videohub

Fotogalerie
19 fotografií