Úterý 10. prosince 2024
Svátek slaví Julie, zítra Dana
Zataženo, déšť se sněhem 1°C

Překvapte na Mikuláše vlastnoruční nadílkou: Sobí sušenky i dortová lízátka!

/
  • Inspirace na vlastnoruční mikulášskou nadílku.
    29. listopadu 2024 ● 08:58

    Mikuláš a čert budou po ulicích chodit už příští týden, aby postrašili zlobivé děti a hodné obdarovali. Přidejte k mikulášské nadílce i vlastnoruční výrobky, třeba hravé sušenky, zdravé bonbony či barevná lízátka. Stačí je pak jen zabalit do celofánu či papírového košíčku a nadělovat. 

  • 1.

    Sobí sušenky

    Suroviny • 125 g másla • 180 g cukru krupice • 1 vejce • 1 lžička vanilkového extraktu • 380 g hladké mouky + na pomoučnění • 2 lžičky prášku do pečiva • čokoláda + červené lentilky na dozdobení 2 lžičky • čokoláda + červené lentilky na dozdobení

     

    Postup • Máslo utřeme s cukrem, poté přidáme vejce a vanilku a mícháme, dokud se vše nespojí. V druhé míse promícháme mouku s práškem do pečiva a přisypeme k máslové hmotě. Krátce spojíme a poté již jen rukama vypracujeme pevné těsto. Zabalíme jej do fólie a necháme asi 30 minut chladnout v ledničce. • Troubu předehřejeme na 160 °C. Těsto vyválíme po částech na lehce pomoučněné ploše na 5 mm silný plát.

     

    Vykrájíme kolečka o průměru 6 – 8 cm a skládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme asi 8 minut. • Vychladlé sušenky ozdobíme čokoládou a lentilkami – na místo nosu kápneme čokoládu a lentilku přimáčkneme.

  • 2.

    Datlové bonbony v košíčku

    Suroviny • 1 hrnek vypeckovaných datlí • 1 hrnek vlašských ořechů • 1 lžička vanilkového extraktu • sůl Na obalení: • kakao • drcené oříšky • slunečnicová semínka • čokoláda • kokos • skořice • barevné jedlé ozdoby

     

    Postup • Datle naložíme do větší misky s vodou a necháme je změknout. V robotu nahrubo nasekáme datle s ořechy. Ochutíme vanilkou se solí a zvláčníme trochou vody. • Lžičkou namačkáme do formy na pralinky nebo na čokoládu či pouze vytvarujeme rukou kuličky, překryjeme fólií a dáme ztuhnout do ledničky. 

     

    Následně kuličky obalíme dle chuti v kakau, kokosu, skořici, drcených oříšcích, semínkách či je namočíme do čokolády.

  • 3.

    Cake pops

    Suroviny: Korpus: • 140 g hladké mouky • 50 g mletých mandlí • 100 g cukru krupice • 2 lžičky kypřicího prášku do perníku • vanilkový cukr • 4 lžičky mleté skořice • 2 vejce • 100 g rozpuštěného másla • 120 ml mléka • 50 ml rumu + 3 lžíce navíc

     

    Krém: • 250 g plnotučného tvarohu • lžička citronové kůry • vanilkový cukr • lžička skořice Poleva a zdobení: • 400 g čokolády • jedlé ozdoby • špejle nebo tyčky na lízátka.

     

    Postup • První připravíme korpus. V míse smícháme všechny ingredience a vlijeme do formy vyložené pečicím papírem. • Korpus pečeme při teplotě 180 °C asi 20 minut nebo dokud není hotový. Poté ho necháme zcela vychladnout. • Tvaroh smícháme s citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a skořicí. Vychladlý korpus rozdrolíme rukama. Poté postupně zapracováváme tvaroh, dokud nevznikne těsto, ze kterého je možné tvarovat kuličky. Přidáme do něj zbytek rumu (pro děti vynecháme) a těsto necháme vychladit v lednici. • Nad vodní lázní rozpustíme čokoládu.

     

    Do každé kuličky zapíchneme špejli lehce namočenou v čokoládě. • Rozpuštěnou čokoládu přelijeme do skleničky a každou kuličku do ní namočíme. Ještě než čokoláda zatvrdne, lízátka ozdobíme.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Pracny - Recept od babičky Videohub/recepty

    Fotogalerie
    4 fotografie

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy