Usušte je

K sušení jsou nejlepší spíš méně vodnaté a podlouhlé odrůdy. Sklízejte je těsně před zpracováním na sušení. Krájejte je na co nejtenčí plátky, vyjměte semínka, osolte, případně smíchejte s bylinkami a sušte v troubě, v sušičce nebo na slunci.

Troubu předehřejte na 75 – 80 °C, nakrájená rajčata vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a sušte 3 hodiny, poté je otočte a sušte další 3 hodiny. Sušičku nastavte na 60 °C a sušte cca 8 hodin (v polovině doby je otočte).

Pokud chcete rajčata sušit na slunci, budete potřebovat síť na sušení, přímé slunce a stabilní teplé počasí, které vydrží zhruba tři dny. Nezapomeňte v polovině doby rajčata otočit. Vysušená rajčata můžete uskladnit samostatně nebo vyskládat do zavařovací sklenice a zalít horkým olivovým olejem.

Zkuste čatní

Rajčatové čatní může být skvělou alternativou ke kečupu. Hodí se skvěle k pečenému nebo grilovanému masu.

INGREDIENCE: ✔ ✔ 1 kg oloupaných a nakrájených rajčat 2 šalotky ✔ 250 g třtinového cukru ✔ 2 lžíce olivového oleje ✔ 250 ml vinného octa ✔ koření a bylinky podle chuti (chilli, zázvor, bazalka, oregano apod.)

POSTUP: Na rozehřátém oleji osmažte nadrobno nakrájené šalotky. Posypte je cukrem (150 g), promíchejte a nechte je zkaramelizovat. Přilijte ocet, přidejte rajčata a promíchejte. Přidejte zbylý cukr, koření a bylinky podle chuti, promíchejte a vařte na mírném ohni zhruba půl hodiny (směs pravidelně promíchejte). Horké chutney přelijte do zavařovacích sklenic, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Zavařte je

Zavařená rajčata obsahují více lykopenu (důležitý antioxidant) než čerstvá, a navíc se hodí do rajčatové polévky, jako podklad na pizzu, pod maso nebo do omáčky. Rajčata omyjte, nařízněte slupku, spařte vroucí vodou a následně prudce zchlaďte. Zbavte je slupky, promíchejte se solí a natlačte do sklenic. Sterilizujte 15 – 20 minut při 80 °C.

Zamrazte je

Ano, rajčata se hodí i k mrazení, a to jak cherry rajčata, tak i velké plody. Důležité je, aby rajská jablíčka byla zralá. U velkých plodů je ideální slupku naříznout, spařit horkou vodou a následně prudce zchladit. Poté je zbavte slupky. Jak cherry, tak i velká rajčata nakrájejte na menší kousky a přendejte do krabiček či sáčků vhodných do mrazáku. Zmrazená rajčata se hodí pro tepelnou úpravu (do omáček, polévek apod.)

Propasírujte je

Z rajčat můžete připravit na zimu i pyré. Plody omyjte, nakrájejte, dejte do hrnce a rozvařte. Poté je rozmixujte ponorným mixérem a propasírujte přes síto. Pyré přelijte do zavařovacích sklenic a sterilizujte zhruba 20 minut při 80 °C.

 

Video
délka: 00:59.16
Video se připravuje ...

Těstoviny s tuňákem a rajčaty Videohub/recepty

Fotogalerie
3 fotografie