Vyberte si recept:

Domácí kečup
Omáčka ze žlutých rajčat se zázvorem a jablky
Cherry rajčata ve sladkokyselém nálevu
Džem ze zelených rajčat

Domácí kečup

Autor: istock.cz

Suroviny (7 sklenic po 300 ml):

  • 3 kg červených rajčat
  • 100 ml vinného octa
  • 200 g třtinového cukru
  • 50 ml olivového oleje
  • po 1/2 lžičky mletého nového koření, pepře a skořice
  • po 1 snítce rozmarýnu a bazalky
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 lžička pomůcky ke konzervování
  • sůl

Postup:

Omytá rajčata lehce nařízneme do křížku a minutu povaříme ve vroucí vodě, pak vodu slijeme a rajčata oloupeme, pokrájíme, rozmixujeme a nalijeme do kastrolu. Přilijeme zhruba 200 ml vody, olivový olej a ocet, přidáme koření a bylinky, cukr a sůl a za občas občasného zamíchání vaříme na mírném ohni zhruba 15 minut. Pak z kečupu vyndáme bylinky, vmícháme do něj pomůcku ke konzervování a ještě k 5 minut povaříme, než se rozpustí. Kečup můžeme ještě podle chuti případně přisladit nebo osolit. Směs nalijeme do menších lahví a uzavřeme víčky. Skladujeme v suchu a chladu.

Náš tip: Pokud nechcete mít v kečupu semínka, po uvaření ho propasírujte přes hustější sítko. Kdo má rád pikantní kečup, může do směsi přidat 2 až 3 nasekané chilli papričky.

Omáčka ze žlutých rajčat se zázvorem a jablky
Autor: Stockfood.com

 

Suroviny (na 6 lahviček po 200 ml):

  • 2 kg žlutých rajčat bez slupky
  • kousek čerstvého zázvoru (asi 5 cm)
  • 2 jablka
  • 2 bobkové listy
  • 4 hřebíčky
  • 100 g krupicového cukru
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 1/2 lžičky kyseliny citronové
  • 1 lžíce soli

Postup:

Rajčata pokrájíme na menší kousky, nasypeme je do většího kastrolu. Přidáme oloupaná, nahrubo nastrouhaná jablka, cukr, ocet, koření a sůl, podlijeme troškou vody a deset minut vaříme za stálého míchání na mírném ohni. Zázvor oloupeme a nasekáme najemno, pak ho přidáme do rajčatové směsi a dále vaříme asi pět minut. Do směsi vmícháme kyselinu citronovou a znovu pět minut povaříme, až omáčka zhoustne. Vyndáme koření a omáčku rozlijeme do menších lahví a uzavřeme víčky. Skladujeme na tmavém chladném místě.

STOJÍ ZA VYZKOUŠENÍ: Pikantní omáčku můžete podávat ke grilovanému masu nebo zelenině. 

 

Cherry rajčata ve sladkokyselém nálevu

Autor: Stockfood.com

Suroviny (na 6 sklenic po 750 ml):

  • 3 kg pevných červených cherry rajčátek
  • 4 cibule
  • 4 bobkové listy
  • 1 lžíce celého nového koření
  • 1 lžíce celého černého pepře
  • 2 lžíce hořčičných semínek
  • 300 g krupicového cukru
  • 400 ml kvasného octa
  • 1,5 l vody
  • 1 lžíce soli

Postup:

Rajčata omyjeme a pak je necháme na čisté utěrce oschnout. V hrnci svaříme vodu s octem, cukrem, solí a kořením, cibuli oloupeme a pokrájíme na kolečka. Rajčata spolu s cibulí rozdělíme do zavařovacích sklenic a zalijeme vlažným nálevem. Okraje sklenic očistíme čistým hadříkem, uzavřeme víčky a sterilujeme při teplotě 85 °C 20 minut. Skladujeme v suchu a temnu.

Džem ze zelených rajčat

Autor: Stockfood.com

Suroviny (na 8 sklenic po 400 ml):

  • 3 kg zelených rajčat bez slupky
  • 2 limetky
  • 1 kg želírovacího cukru 1:3

Postup:

Rajčata pokrájíme na malé kousky a nasypeme do hrnce. Přidáme želírovací cukr a šťávu a jemně nastrouhanou kůru z jedné limetky. Druhou limetku vyfiletujeme, filetky pokrájíme a přidáme k rajčatům. Směs vaříme za stálého míchání na mírném ohni, čistou lžící sbíráme z hladiny případnou pěnu. Až začne džem želírovat, rozlijeme ho do menších sklenic. Okraje otřeme čistým hadříkem namočeným v potravinářském lihu a sklenice převážeme celofánem nebo uzavřeme víčky. Uchováváme na suchém tmavém místě.

Jak skladovat zralá rajčata?

Ideální je sklidit rajčata i s kouskem stonku. Pokud jsou špinavá, očistěte je lehce suchým bavlněným hadříkem. Pak rajčata rozložte na plochou mísu nebo tác a dejte na chladné suché místo, ale určitě ne do chladničky. Tam by se totiž zastavilo jejich přirozené zrání.

Pokud máte větší úrodu, můžete rajčata omýt, osušit a pak rozdělit do menších mikrotenových sáčků, uzavřít a dát do mrazničky. Zmrazená rajčata lze použít při přípravě polévek, omáček, domácího leča a dalších receptů.