Vlastnoručně jste si postavili obytnou dodávku. Co bylo největším úskalím stavby?

Nejvíce času nám zabralo přemýšlení nad celkovým uspořádáním jednotlivých částí tak, aby byla vestavba co nejvíce praktická a multifunkční. Museli jsme se vypořádat s několika specifickými požadavky, které byly jasně dané - dvě plnohodnotná pracovní místa, dvě městská kola uvnitř vozu, pohodlná sprcha s teplou vodou.

Prakticky nejsložitější bylo ale vyrobit vzhledově pravoúhlý nábytek do prostoru, který nemá jediný pravý úhel a kupodivu není ani zrcadlově symetrický. Jednotlivé kusy nábytku jsou tedy z nepohledových stran velmi atypické.

Jaké vychytávky v domečku na kolech máte? 

Za největší vychytávku, kterou ocení snad každý, považuji vysouvací šuplík s jízdními koly, který se nachází pod postelí. Dále například skládací sušák na prádlo, který má stejné uchycení, jako venkovní stůl a lze je tak lehce prohodit na závěsných lištách. Jinak je vestavba vybavena celkem slušnými technologiemi, zejména co se elektrické energie týče. Díky tomu jsme s naším autem velmi nezávislí na dlouhou dobu a nemáme potřebu jezdit po kempech.

Nástavbová baterie se dobíjí jak z fotovoltaických článků na střeše, tak za jízdy z automobilu. Celkové nádrže na vodu máme o objemu 200l, což vydrží pohodlně na více než týden.

Na kolik přestavba vyšla?

Pořád levněji než dejme tomu malá garsonka v krajském městě, ale co tak pozoruji, jsme ve střední cenové kategorii mezi vestavbami. Díky tomu, že jsme si celou vestavbu dělali sami a nechali si udělat jen hrubé rozvody technologií od specializované firmy, jsme dokázali cenu stlačit podstatně níže.

Jak se na tak malém prostoru bydlí?

Zatím necítíme velké omezení. Většinu času stejně člověk tráví venku, jelikož s sebou vozí campingový nábytek. Nyní jsme ale například v Norsku a již jsme zde zažili pár dní, které jen propršely, a my skoro nevylezli ven. Přesto jsme neměli stísněný pocit. Zejména díky otočným křeslům je prostor velmi multifunkční a vzdušný.

Je to v současnosti vaše jediné bydlení?

Ano, v tuto chvíli to tak je.

Na cestu jste teprve vyjeli, ale myslíte, že nehrozí ponorka?

Doufáme, že ne a budeme pro to dělat maximum. Díky tomu, že pouze necestujeme, ale i pracujeme, si držíme denní režim, který nám dost pomáhá.

Jak píšete na Instagramu, vaše cesta by měla trvat rok. Co na ní budete dělat?

Budeme žít, jako každý jiný člověk - tedy jíst, spát, pracovat a občas vyrazíme někam na výlet, nebo delší trek. Jediný rozdíl bude v tom, že budeme spát každý den na jiném místě a poznávat nové kraje a kultury. Samozřejmě myšleno v nadsázce. Ale každý si myslí, že život takhle na cestách je jen dlouhá dovolená, i když to tak doopravdy není.

Na cestě tedy budete i pracovat…

Sice jsme se snažili si na cestu ještě našetřit nějaké peníze, ale opravdu nám to nevydrží na rok. Máme tu výhodu, že jako architekti jsme schopni částečně pracovat online. Nejsme zlatá mládež, která si jen užívá.

Kam všude se chystáte?

Jako první jsme vyrazili do Skandinávie. Nyní jsme v dolní části Norska a postupně se posouváme severně. Kolem září bychom chtěli být v okolí Nordkappu, kde budeme chytat polární záři, takový náš malý sen. Pak se společně s dalšími evropskými nomády přesuneme do teplých krajin, kde přečkáme zimu.

 

Video
Video se připravuje ...

Obojživelný tiny house, který vynalezl Čech! Videohub

Fotogalerie
15 fotografií