Kvůli zdražování seconhandy zažívají velký boom. A zdaleka nemusí jít jen o oblečení. Vylepšit finanční situaci můžou i věci, které doma leží ladem. „Nákupem zboží z druhé ruky ušetříte desítky procent z původní ceny a často získáte kvalitní věci, které byste si jinak nemohli pořídit. Prodejem pro vás již nepotřebných věcí naopak ještě vyděláte,“ potvrzuje Kristýna Hladíková z knižního secondhandu Knihobot. Navíc získáte i dobrý pocit, protože věc bude dál sloužit.

Provětrejte šatník

Oblečení je nejznámějším secondhandovým zbožím. Aby se nákup vyplatil, kupujte nadčasové kousky z kvalitních materiálů – lnu, bavlny, vlny a kašmíru. Při prodeji dbejte na to, aby vše bylo vyprané a čisté. Využít můžete třeba platformu Vinted, Remix, nebo Footshop, který se specializuje na luxusní zboží.

Tip: Oblečení třiďte pravidelně a prodávejte sezonně. Kozačky v létě se prodávají těžko.

Proberte knihovnu

Skryté bohatství můžete mít ve své knihovně. Cenu už mají i ty knihy, do kterých byste to neřekli. Třeba některá vydání knihy Harry Potter a kámen mudrců se mohou prodávat i za pár tisíc. Vysokou cenu mají i komiksy. „Přes Aukro se za posledních 5 let prodaly Čtyřlístky za více než 12 milionů korun,“ říká Pavel Krejčíř z Aukro.cz. Před měsícem se originál prvního čísla Čtyřlístku z roku 1969 prodal za 35 200 Kč.

Květiny – množte a vydělávejte

Milujete květiny, ale už vás vytlačují z bytu? Místo rozdávání zkuste swapovací skupiny na Facebooku. Tam je můžete vyměnit za věci, které potřebujete. Dají se ale i zpeněžit. Za vzrostlý fíkovník je možné dostat 1000 Kč, za řízek speciální panašované monstery i 4000 Kč.

Na retru se dá dobře zbohatnout

Projděte půdu, sklep, stodolu i chalupu. Retro se vrací do módy, v kurzu jsou skleničky Brusel, židle od Šumana nebo Thonet. Menší kousky se dají prodat za stovky, nábytek za tisíce korun. Např. cena keramického popelníku s medvědem se pohybuje okolo 2000 Kč.

Rady pro bezpečný nákup

● Neposkytujte nikomu cizímu údaje o své platební kartě a přihlašovací údaje do internetového bankovnictví.

● Nenechte se dotlačit do způsobů úhrady, které neznáte. Platby provádějte standardním způsobem, např. klasickým převodem z účtu na účet, k němuž stačí jen číslo vašeho účtu.

● Nikdy nepovolte spárování svého účtu s cizím telefonem. Dali byste podvodníkovi přístup ke svým penězům.

Fotogalerie
22 fotografií

 

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Retropoklady za tisíce. Odborník odhalil, po čem se poohlédnout na půdě Jiří Marek, Elmer Carvalho