Zabraňte vzniku plevele

Použijte přípravek, který plevel zlikviduje tím, že zastaví klíčení jeho semen. Samozřejmě je zde potřeba trochu plánování, takové herbicidy jsou účinné pouze předtím, než plevel vyklíčí. Nechcete kupovat průmyslově vyráběný herbicid a místo toho hledáte přírodní řešení? Vyzkoušejte kukuřičný lepek! 

Nechte delší střih

Příliš krátké sekání trávníku může trávu poškodit. Víte, proč se tráva při příliš nízkém sečení zbarví do žlutohněda? Je to proto, že tráva využívá energii uloženou v kořenech, místo aby ji získávala z fotosyntézy v listech. Obecným pravidlem je sekat jen 1/3 výšky trávy a nikdy ne víc.

Zalévejte ráno

To je nejlepší doba pro zalévání trávníku, protože slunce pomůže s vysycháním trávy. Zalévání v noci může způsobovat plísně, protože v něm bude dlouhodobě vlhko. Kořeny potřebují vodu, ale voda nesmí na trávě stát.

Sekejte pravidelně

Dokud tráva roste, měl by se trávník sekat poměrně často, v období největšího růstu až dvakrát týdně. Délka se liší podle toho, jaký typ trávy máte, ale obecně platí, že 7 cm je zdravá výška. Nezapomeňte, že při každém sečení byste měli ubírat pouze 1/3 výšky trávy a že tráva může každý měsíc narůst o 2 až 6 cm. Při 2 cm za měsíc to znamená, že byste měli sekat alespoň každých 10 dní.

Odstraňte nečistoty

Patří sem veškeré listí, šišky nebo větvičky. Čistý trávník se snáze seká a udržuje zdravý. Zdravý trávník si mnohem lépe užijete.

Dopřejte mu výživu

Nezapomeňte alespoň jednou ročně použít tekuté nebo granulované hnojivo. Snažte se však s hnojením nepřehánět, protože by to mohlo vést k problémům s plísněmi. Plán údržby trávníku vám také pomůže stanovit, kdy trávník »krmit«, a pokud budete plán nějakou dobu dodržovat, zjistíte, co funguje a co ne, a podle toho zvolíte hnojivo.

Otestujte půdu

Pokud máte s trávníkem problémy, nechte si otestovat půdu. Zjistíte tak přesnou úroveň pH a množství živin, jako je dusík a podobně. Kompletní test stojí okolo dvou a půl tisíc, a ušetříte za nefungující hnojiva.

 

Video
Video se připravuje ...

Jak na provzdušnění trávníku? Zkuste i vertikulaci! Videohub