Pečeme s majonézou! Vyzkoušejte hrnkový čokoládový dortík
-
Co letos na Velikonoce rodinu překvapit tím, že jim nabídnete výborný čokoládový dortík, a poté prozradíte, že je v něm majonéza? Péct s majonézou je totiž skvělý trik pro vláčnější pečivo! Druhý recept je zase prima v tom, že do něj hravě propašujete mrkev.
- 1.
Hrnkový čokoládový dortík s majonézou
Přestože jsme zvyklí tuto surovinu přidávat hlavně ke slaným pokrmům, ingredience, které majonéza obsahuje, běžně při pečení používáme. Jedná se o vajíčka, či olej.
Suroviny na těsto: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru krupice, ¼ hrnku holandského kakaa, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 1 sklenice (225 ml) majonézy, 1 ks vanilkového cukru, 1 hrnek vody.
Suroviny na krém: 1 hrnek másla v pokojové teplotě, ½ hrnku holandského kakaa, 1 ks vanilkového cukru, 2 hrnky cukru moučka, ½ hrnku mléka, popřípadě více dle potřeby.
Postup: Předehřejeme si troubu na 180 °C. Obdélníkovou formu o velikosti zhruba 30 ´ 25 cm vymažeme a vysypeme moukou. Ve velké misce smícháme prosátou mouku, kakao, cukr a prášek do pečiva. Ve střední misce šlehací metlou spojíme majonézu, vanilkový cukr a vodu v jemnou tekutinu. Tekutou směs pomalu přidáváme do suché směsi a mícháme, dokud nevznikne hladké středně tekuté těsto.
Těsto vlijeme do formy a dáme péct. Pečeme zhruba 30 minut. Pomocí špejle se ujistíme, že je těsto dostatečně propečené. Pokud je suchá, můžeme vytáhnout z trouby. Korpus musíme nechat vychladnout.
Krém připravíme tak, že máslo, cukr a kakao vyšleháme do pevného krému a postupně přidáváme mléko. Krém natřeme na vychladlý korpus a nakrájíme na řezy.
- 2.
Mrkvové cupcaky
V tomto dezertu jsme použili mrkev, která už spoustu z nás přesvědčila, že i v dortech je její místo. Nejen, že dodá těstu hezkou barvu a chuť, ale zvlhčuje jinak suchá těsta. Vyzkoušejte proto výborné mrkvové cupcaky s krémem. Pokud vaše děti zeleninu odmítají, ve formě dortíku ji určitě neodřeknou.
Suroviny: 180 g hladké mouky, 2 lžičky skořice mleté, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 2 lžíce medu, 70 ml kokosového oleje, 1 ks vanilkového cukru, 100 ml mléka, 2ks vejce, 120 g nastrouhané mrkve najemno.
Na krém: 120 g neochucené lučiny, 250 g polotučného tvarohu, 3 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový moučkový cukr.
Postup: Troubu předehřejeme na 170 °C. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme skořici a prášek do pečiva a důkladně promícháme. V menší misce vyšleháme med, olej, vanilkový cukr, mléko a vejce. Obsah menší misky přilijeme do mísy s moukou. Směs spojíme dohromady a přidáme nastrouhanou mrkev. Mícháme, dokud se vše důkladně nepropojí.
Těsto rozdělíme do dvanácti formiček na muffiny a dáme péct. Pečeme 20–25 minut. Zda je těsto dostatečně propečené otestujeme špejlí. Suroviny na krém dáme do misky a vyšleháme do hladka.
Krém naneseme na muffiny zdobícím sáčkem s řezanou trubičkou. K dekoraci použijeme marcipán nebo hotové zdobení.
VideoVideo se připravuje ...Průběh Velikonoc a kdy přesně se slaví Videohub