Nejlepší palačinkové dorty ze soutěže Peče celá země: Rybízový, s borůvkovým sorbetem i flambovaný
-
Všichni je milujeme a každý na ně má svůj zaručený recept. A když tyto tenké sladké palačinky navrstvíme na sebe, slepíme báječným krémem a dozdobíme, rázem je tu palačinkový dort! Vyzkoušejte tři recepty z pořadu Peče cleá země!
- 1.
Rybízový palačinkový dort podle Martiny
Palačinky: 500 ml kokosového mléka, 250 g hladké mouky, 3 vejce, 50 g másla, 20 g vanilkového cukru, 5 g kypřicího prášku, 5 g himálajské soli.
Veškeré suroviny dáme do mísy a vymícháme je v hladké těsto, které necháme asi 5 minut odpočinout. Následně těsto naběračkou nalijeme na olejem vymazanou a rozpálenou pánev. Takto pokračujeme, dokud nezpracujeme veškeré těsto.
Rybízový rozvar: 300 g rybízu, 50 g třtinového cukru, 5 g kukuřičného škrobu.
Rybíz a cukr svaříme, následně zaprášíme škrobem a přepasírujeme přes síto. Tímto rozvarem budeme potírat palačinky.
Krém z mascarpone: 300 g mascarpone, 250 g smetany ke šlehání, 20 g moučkového cukru, 1 vanilkový lusk, 200 g hořké čokolády, 100 ml whisky.
Mascarpone a smetanu ke šlehání spolu s cukrem a semínky z vanilkového lusku vložíme do mísy a vyšleháme. Přilijeme rozpuštěnou čokoládu. Jakmile je hmota vyšlehána, přidáme panáčka alkoholu.
Dekorace: 50 g čerstvého rybízu, lístky máty, plátky kokosu opražené v karamelu.
Vychlazené palačinky natíráme rybízovým rozvarem, přiklopíme další palačinkou, kterou natřeme krémem z mascarpone, a takto pokračujeme, dokud nemáme všechny palačinky spotřebovány. Zdobíme čerstvým rybízem, lístky máty a plátky kokosu opraženými v karamelu.
- 2.
Zuzanin palačinkový dort
Palačinky: 1000 ml mléka, 5 vajec, 190 g moučkového cukru, 500 g hladké mouky, 200 g ghí, 3 g soli.
Do mísy robotu nalijeme mléko, rozkvedláme v něm vejce. Přidáme cukr, sůl a promícháme. Prosejeme mouku a postupně ji vešleháme balonovou metlou do jemného těsta. Necháme cca 15 minut odpočinout.
Těsto promícháme, palačinkovač rozehřejeme nasucho, pomašlujeme před každou palačinkou ghí a usmažíme palačinky – cca 30 kusů.
Náplň: 250 g 33% šlehačky, 50 g moučkového cukru, 250 g zakysané smetany, 500 g tvarohu, 1 vanilkový lusk, 500 g borůvkové marmelády.
Ušleháme si šlehačku s trochou cukru, postupně přidáme zakysanou smetanu, tvaroh, zbytek cukru a semínka z vanilkového lusku. Směs si rozdělíme do 4 mističek, do kterých přidáme borůvkovou marmeládu – do každé jiný počet lžic pro ombré efekt. Promícháme.
Sorbet:100 g cukru, 100 ml vody, lístky máty, 500 g borůvek, šťáva z 1 citronu.
Cukr smícháme se 100 mililitry vroucí vody a necháme na ohni tak dlouho, až se cukr rozpustí. Stáhneme z plamene a přidáme lístky máty – necháme čtvrt hodiny stát. Mátu vyjmeme, ovoce rozmixujeme dohladka, přidáme citronovou šťávu a mátový sirup. Směs přelijeme do zmrzlinovače a vytvoříme sorbet.
Dekorace: 100 g malin, 100 g borůvek, 100 g jahod, 100 g rybízu, 50 g moučkového cukru, živé květy.
Na dortový stojan pokládáme palačinky a postupně je promazáváme od nejtmavší náplně po nejsvětlejší. Dort necháme ztuhnout, pocukrujeme ho a ozdobíme živými květy a čerstvým ovocem. Podáváme s borůvkovým sorbetem.
- 3.
Palačinkový dort od Markéty
Palačinky: 360 g hladké mouky, 3 vejce, 3 žloutky, 900 ml polotučného mléka, 200 ml pomerančového likéru, špetka soli.
Do mísy prosejeme mouku a sůl, do prohlubně vložíme vejce, žloutky a část mléka. Postupně zapracováváme mouku, přidáme zbytek mléka a domícháme. Necháme odležet. Každou hotovou palačinku na pánvi polijeme likérem a flambujeme.
Jablečná náplň: 1000 g jablek vhodných k rozvaření, 400 g krystalového cukru, 300 g loupaných vlašských ořechů, 250 ml 100% jablečné šťávy, 100 ml šťávy z citronu, 20 g celé skořice, 20 g celého hřebíčku .
Oloupeme a nakrájíme jablka na kousky. Z cukru uděláme světlý karamel, přidáme nahrubo nasekané ořechy. Zamícháme a přidáme jablečnou šťávu, jablka, citronovou šťávu a koření. Dusíme po dobu, než se směs rozvaří. Necháme vychladit. (Je možné použít již hotovou zavařeninu.)
Pomerančová náplň: 500 g pomerančové marmelády 50 ml pomerančového likéru. Do marmelády vmícháme pomerančový likér.
Pomerančové plátky: 300 g bio pomerančů, 250 ml vody, 300 g krupicového cukru, 20 g mleté skořice, 20 g celého hřebíčku.
Vodu svaříme s cukrem na hustý sirup, přidáme koření. Pomeranče nakrájíme na tenké plátky a 5 minut povaříme v cukrovém rozvaru. (V ideálním případě by se měly louhovat přes noc.) Necháme okapat.
Dekorace: bílky s cukrem (na 1 bílek asi 50 g cukru), 100 g loupaných vlašských ořechů.
Bílky s cukrem ušleháme. Jednotlivé palačinky klademe na sebe a střídáme pomerančovou a jablečnou náplň. Horní část ozdobíme sněhem z bílků, plátky pomerančů a vlašskými ořechy.