Co je akrylamid?
Jde o toxickou látku, která běžně vzniká běžně při pečení, smažení nebo pražení potravin, které jsou bohaté na sacharidy (při teplotě vyšší než 120 °C). A proč je akrylamid toxický? Zvyšuje riziko vzniku rakoviny, a to u spotřebitelů ve všech věkových skupinách. Proto jej Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) označil za potenciální lidský karcinogen.
Minuta a 20 vteřin
Koncentrace akrylamidu závisí nejen na tom, jak moc je sacharidová potravina tepelně zpracovaná, ale i na tom, zda výrobci dodržují povinné technologické postupy. Stále více výrobců používá takovou recepturu, která akrylamid v potravinách nezvyšuje. Samozřejmě se to nesmí přehnat s opékáním.
Na uhel upražený toust rozhodně není nic zdravého, ale pokud se budete držet světle hnědé barvy až zlatavé barvy, nemusíte se bát. V topinkovači nebo toustovači to trvá zhruba 1 minutu a 20 vteřin.
Historie toustování
Dějiny toustování se začaly psát už ve starověku. Lidé si totiž opékali chléb nad ohněm, aby zabránili jeho plesnivění.
První toustovač na elektřinu ale vznikl až v roce 1893. Za jeho vynálezem stál Alan MacMasters ze skotského Edinburghu. Nešlo ale o příliš bezpečný stroj, neboť rozžhavené dráty se občas roztavily, nebo dokonce vzplanuly. V roce 1905 byla ale vynalezena slitina chromu a niklu, která opakovaný tepelný nápor vydržela, takže netrvalo dlouho a začaly se objevovat toustovače vyrobené z nového materiálu.
Původní toustovače opékaly chleba pouze z jedné strany, takže bylo potřeba hlídat, aby se plátek nepřipálil a také jej ručně otáčet. V roce 1921 se začal prodávat toustovač, který automaticky chléb »vystřeloval« po dostatečném opečení. O čtyři roky později byl vybaven novou funkcí, a sice opékáním plátku z obou stran najednou.
Opečený sendvič s kuřecím, slaninou a vejcem
Potřebujete na 4 porce: 12 plátků lepšího toastového chleba, 300 g kuřecích prsou, 4 vejce, 8 plátků slaniny, 2 rajčata, ledový salát, majonéza
Postup: Kuřecí prsa zlehka prořízněte a naklepejte, aby maso bylo tenké. Potom ho osolte a opepřete. Kuřecí prsa opečte na pánvi. Poté vypečte slaninu do křupava a nakonec udělejte volská oka. Toustový chléb opečte z obou stran a z jedné strany každý plátek namažte majonézou. Při skládání každého sendviče budete potřebovat tři plátky toustového chleba. Na jeden plátek dejte kuřecí maso a ledový salát, na druhý plátky rajčat, slaninu a volské oko.
Sendvič poté složte tak, aby jednotlivé vrstvy byly naskládané na sebe a zakončené plátkem toustového chleba namazaným jen majonézou. Sendvič propíchněte špejlemi a rozřízněte.
Maxijedlík spořádal 1,2 kilogramu toustů, má nový rekord.
Maxijedlík spořádal 1,2 kilogramu toustů, má nový rekord TV Blesk Zdeněk Matyáš