Zkuste se vrátit do starých dob a udělejte si doma vlastní »porážku«! Ovšem pozor, humánní, bez zabíjení! Omastit si bradu můžeme pokojně, aniž bychom štětinu zkřivili… A protože vrcholí masopust, je na čase vystrojit hody. 

 

Zabijačkový guláš

POTŘEBUJEME:

✔ 500 g vepřové plece
✔ 250 g vepřových jater
✔ 250 g vepřového srdce
✔ 70 g vepřového sádla
✔ 80 g hladké mouky
✔ 3 střední cibule + k podávání
✔ 3 stroužky česneku
✔ 2 lžičky sladké papriky
✔ 1 lžičku pálivé papriky (nebo podle chuti)
✔ 1 lžičku kmínu
✔ 1 lžičku majoránky
✔ sůl a čerstvý chléb k podávání

POSTUP:

Cibuli pokrájíme najemno a osmahneme na sádle. Přidáme maso nakrájené na kostky, zasypeme oběma paprikami, promícháme a zalijeme vroucí vodou. Jakmile se maso začne vařit, vložíme na kostky nakrájená srdce a játra. Posypeme kmínem a vaříme. Když je maso poloměkké, zahustíme moukou, přidáme sůl, česnek a majoránku a vaříme do úplného změknutí. Na talíři dozdobíme na kolečka pokrájenou cibulí a podáváme s čerstvým chlebem.

 

Uzená polévka

POTŘEBUJEME:

✔ 1 kg uzených žeber
✔ 200 g ječných krup
✔ 3 velké brambory
✔ 1 mrkev
✔ 4 stroužky česneku
✔ 3 kuličky nového koření
✔ 6 kuliček pepře
✔ 2 bobkové listy
✔ 1 lžičku majoránky
✔ sůl a pepř

POSTUP:

Žebra pokrájíme na menší kusy a vložíme do hrnce. Přilijeme 2 litry vody, přivedeme k varu, stáhneme plamen a necháme cca hodinu vařit. Mezitím uvaříme kroupy dle návodu. Vývar přecedíme a uvařená žebra obereme. Do čistého vývaru vložíme brambory a mrkev nakrájené na kostičky, 2 celé stroužky česneku a vaříme do změknutí. Poté přidáme 2 prolisované stroužky česneku, obrané maso a vařené kroupy. Osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Krátce povaříme a podáváme.

 

Domácí tlačenka

POTŘEBUJEME:

✔ 2 kg vepřového kolene
✔ 500 g plece
✔ 2 vepřové nožky
✔ cibuli
✔ 3 – 5 stroužků česneku
✔ 1 lžíci soli
✔ 1 lžíci octa
koření:
✔ bobkový list
✔ jalovec
✔ majoránka
✔ celý pepř
✔ 2 nohavice umělého střívka

POSTUP:

Očištěné koleno, plec a nožičky vložíme do tlakového hrnce, přidáme bobkový list, jalovec, pepř a zalijeme litrem vody. Vaříme cca 45 minut doměkka, poté necháme ještě nějaký čas dojít. Vaříme-li v klasickém hrnci, pak do změknutí. Uvařené maso obereme a pokrájíme na menší kousky. Kůži umeleme najemno a spolu s masem vložíme do hrnce a zalijeme scezeným vývarem. Přidáme najemno nasekanou cibuli, majoránku a ocet.

Vaříme tak, abychom získali hustou směs, poté plníme do připravených umělých střívek. Konce pevně svážeme a dáme chladit. V průběhu chlazení otáčíme, aby kousky masa nezůstaly na dně. Podáváme s octem, cibulí a čerstvým chlebem.

 

Škvarkové pagáče

POTŘEBUJEME:

✔ 500 g hladké mouky
✔ 30 g čerstvého droždí
✔ 200 ml vlažného mléka
✔ 2 lžičky cukru
✔ 100 g vepřového sádla
✔ 250 g škvarků ✔ 2 žloutky ✔ vejce na potření ✔ 2 lžičky soli ✔ pepř a kmín

POSTUP:

Droždí rozdrobíme do misky, přisypeme cukr, 2 lžíce hladké mouky a zalijeme 50 ml vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, sůl a pepř. Promícháme a uprostřed utvoříme důlek, do kterého vlijeme zbylé mléko a dva žloutky. Většinu škvarků pokrájíme na malé kousky, menší část nahrubo. Vsypeme do mísy a přidáme rozpuštěné sádlo, vzešlý kvásek a propracujeme buď v robotu, nebo ručně.

Důkladně propracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu. Poté těsto rozválíme na plát silný cca 1 cm. Vykrajujeme kolečka, která vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a ještě 10 min. necháme kynout. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme kmínem. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C 20 minut dozlatova.

 

Škvarková pomazánka

POTŘEBUJEME: ✔ 300 g škvarků ✔ 3 vejce natvrdo ✔ 1 cibuli ✔ plnotučnou hořčici ✔ sůl a pepř ✔ čerstvý chléb a kyselé okurky k podávání

POSTUP: Vyškvařené škvarky pomeleme nebo rozmačkáme vidličkou a dáme do misky. Přidáme pokrájená vejce, najemno nakrájenou cibuli, hořčici dle chuti, sůl, pepř a promícháme. Namažeme na čerstvý chléb a podáváme s kyselou okurkou.

Video
Video se připravuje ...

Recept: Masopustní koblížky Videohub ženských webů

Fotogalerie
5 fotografií