Rumové kuličky

Suroviny:  150 g rozinek  200 ml rumu  120 g piškotů  200 g vlašských ořechů  150 g hořké čokolády  150 g moučkového cukru

NA OBALENÍ:  100 g strouhaného kokosu  100 g strouhaných vlašských ořechů  50 g čokoládové rýže

Postup:  Rozinky propláchneme horkou vodou a necháme okapat. Pak je zalijeme rumem a necháme minimálně 1 hodinu bobtnat.  Piškoty dáme do sáčku a válečkem je rozdrtíme. Ořechy a čokoládu nastrouháme.  Ze všech surovin vypracujeme těsto a tvoříme kuličky, které obalujeme (třetinu v ořechách, třetinu v kokosu a třetinu v čokoládové rýži).

Rychlé Rafaello

Suroviny:  1 salko  200 g kokosu + další na obalení  120 g mandlí

Postup:  Mandle spaříme vroucí vodou a oloupeme.  Salko trochu zahřejeme a smícháme s kokosem tak, aby vznikla hustší hmota. Tu nabíráme lžičkou, trochu ji poválíme v kokosu a až potom z ní tvoříme kuličku – nelepí se tolik na ruce.  Do kuličky vmáčkneme celou mandli, opět vykoulíme kuličku a znovu obalíme kokosem.  Poznámka: z jednoho salka vyrobíme cca 50 – 60 kuliček.

Burizonové kuličky

Suroviny:  150 g cukru krupice  1/2 salka  125 g másla  1 sáček neslazených burizonů

Postup: Cukr nasypeme na pánev a s troškou vody vyrobíme karamel. Pak vložíme po kouscích máslo a přidáváme salko. Mícháme, až se hmota spojí, a nakonec přimícháme burizony.  Hotovou hmotu tvarujeme do kuliček a pokládáme do papírových košíčků.

Fotogalerie
3 fotografie

Video
Video se připravuje ...

Rumové kuličky: recept na snadné vánoční cukroví