Pátek 22. září 2023
Svátek slaví Darina, zítra Berta
Oblačno, déšť 19°C

Další várka vánoční inspirace: Recepty na laskonky, marokánky i horalkové koule

/
  • Vyzkoušejte recepty na vánoční laskonky, marokánky i horalkové kuličky
    13. prosince 2021 ● 14:05

    Už jen pár dní a je tady Štědrý den...Inspirujte se při vánočních přípravách dalšími skvělými recepty na slavnostní laskominy. Vyzkoušejte marokánky plné ovoce, nadýchané laskonky i rychlé kuličky na poslední chvíli.

  • 1.

    Laskonky

    Suroviny:  225 g cukru krupice  65 g cukru moučka  2 – 3 bílky  140 g strouhaného kokosu

     

    NA NÁPLŇ:  500 ml mléka  120 g cukru krupice  1,5 balení vanilkového pudinku  250 g másla  kakao

     

    Postup:  Bílky ušleháme s třetinou cukru krupice na tuhý sníh, ostatní cukr s vodou svaříme a postupně zašleháme do bílků.  Po důkladném vyšlehání přimícháme ještě moučkový cukr s kokosem.  Na plechu vyloženém papírem na pečení vytvoříme lžičkou malé hromádky a rozetřeme je do hladkých placiček. Pečeme na 120 °C asi 15 minut.  Teplotu poté stáhneme na 80 °C a laskonky při otevřených dvířkách dosušíme.

     

    Na náplň uvaříme pudink a po vychladnutí do něj zašleháme máslo a kakao.  Touto hladkou směsí upečené laskonky plníme a poté necháme krátce uležet v chladu.

  • 2.

    Marokánky trochu jinak

    Suroviny: 20 g kandovaného ovoce  100 g sekaných mandlí  130 g másla  1 vejce  100 g ovesných vloček  60 g hladké mouky  110 g cukru moučka  1/2 lžičky kypřicího prášku  100 g čokolády 70%

     

    Postup:  V míse vyšleháme vejce s cukrem a postupně přidáváme změklé máslo, mouku prosátou s kypřicím práškem, ovesné vločky, kandované ovoce a nasekané mandle.

     

    Ze vzniklé hmoty tvoříme lžičkou malé placičky, které dáme na plech vyložený pečicím papírem a při 170 °C upečeme.  Vychladlé namáčíme v rozpuštěné čokoládě.

  • 3.

    Horalkové kuličky

    Suroviny:  250 g másla  150 g moučkového cukru  8 oplatek horalek (po 50 g)  3 lžíce kakaa  100 g mletých lískových oříšků  4 lžíce rumu  mleté ořechy na obalení

     

    Postup:  Máslo o pokojové teplotě vymícháme mixérem do pěny spolu s moučkovým cukrem. Přidáme podrcené horalky, kakao a mleté oříšky a důkladně promícháme.  Směs dochutíme rumem a opět promícháme.  Z připraveného těsta tvarujeme kuličky, které ještě obalíme v mletých oříšcích, a dáme do lednice ztuhnout.

    Fotogalerie
    3 fotografie

    Jak vypadaly Vánoce našich babiček?

    Video
    délka: 01:07.90
    Video se připravuje ...

    Polabské národopisné muzeum Přerov nad Labem  Věra Exnerová

     

Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy