Cukroví na poslední chvíli zahalené v čokoládě: Lanýže, pralinky, košíčky i opilé švestky
-
Vůně rozpuštěné čokolády, kapky alkoholu a koření...Cukroví na poslední chvíli vás vánočně naladí už jen svou přípravou. Není náročné na čas a garantujeme, že na slavnostním stole se dlouho neohřeje...
- 1.
Čokoládové lanýže
Suroviny: 200 g hořké čokolády 75 g mléčné čokolády 30 g whisky 20 g másla 15 g medu 175 ml smetany hořká čokoláda na namáčení kakao a skořice na obalení
Postup: Smetanu a med přivedeme k varu, obě čokolády spolu rozpustíme ve vodní lázni a poté odstavíme. Přimícháme smetanu s medem, whisky a rozpuštěné máslo a vše pečlivě promícháme. Připravíme si plechy vyložené pečicím papírem a lžičkou na ně klademe stejně velké hromádky. Poté dáme do lednice alespoň na 20 minut vychladit. Po vychlazení vytvarujeme z každé hromádky kuličku.
V kastrolku rozpustíme hořkou čokoládu a necháme trochu vychladnout. Každý lanýž napíchneme na párátko a namočíme jej do zchladlé, ale stále tekuté čokolády, potom přesuneme do misky, ve které máme kakao nebo skořici, obalíme a dáme ztuhnout do lednice.
- 2.
Vánoční pralinky
Suroviny: 125 g hořké čokolády 70% 125 g mascarpone 100 g kakaa na obalení 1 lžička likéru amaretto (není nutné) 1 lžička silné vlažné kávy
Postup: Mascarpone necháme asi hodinu odležet při pokojové teplotě. Poté je během 4 minut vyšleháme, aby se provzdušnilo. Poté rozpustíme 125 g čokolády ve vodní lázni a necháme ji lehce prochladnout. Čokoládu spolu s kávou a likérem zamícháme jen zlehka vařečkou do mascarpone a směs dáme na 2 hodiny vychladit do ledničky.
Ze ztuhlé směsi odkrajujeme lžičkou kousky, z kterých tvarujeme kuličky. Je potřeba pracovat rychle, protože směs se v teple rozpouští. Kuličky uložíme opět aspoň na 2 hodiny do ledničky. Kuličky obalujeme v kakau a pak uchováváme v ledničce.
- 3.
Opilé švestky v čokoládě
Suroviny: 250 g sušených švestek bez pecek
NA NÁPLŇ: 50 g mletých ořechů 150 g moučkového cukru 1 vrchovatá lžíce másla rum
Postup: Nejdříve spaříme švestky v horké vodě, aby změkly, přecedíme a necháme na sítu okapat. Potom je vypeckujeme, pokud nemáme již bez pecek. V hrnečku rozpustíme máslo, vsypeme sem ořechy, cukr a rum a řádně promícháme. Švestky naplníme ořechovou náplní, poté je napíchneme na párátka a celé máčíme v čokoládě.
- 4.
Arašídové košíčky
Suroviny: 125 g jemného arašídového másla 25 g másla 100 g moučkového cukru 340 g kvalitní mléčné čokolády 25 g másla
Postup: V menším hrnci smícháme arašídové máslo, máslo a hnědý cukr, zahřejeme na středním stupni a mícháme, dokud se všechny suroviny nespojí. Odstavíme ze sporáku a po menších částech vmícháme cukr. Hmotu necháme asi hodinu vychladit v lednici. Mezitím rozpustíme čokoládu ve vodní lázni, rozpustíme také máslo a následně je smícháme.
Připravíme si papírové košíčky, na dno každého vlijeme trochu čokolády a na ni vložíme malou kuličku arašídové směsi, kterou lžičkou lehce zploštíme. Poté zalijeme čokoládou. Necháme zchladnout při pokojové teplotě a pak přesuneme do lednice. Skladujeme v chladu.
Vyzkoušejte také rumové kuličky.
EMBED_OFF