Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Cukroví na poslední chvíli zahalené v čokoládě: Lanýže, pralinky, košíčky i opilé švestky

/
  • Cukroví na poslední chvíli plné čokolády
    16. prosince 2021 ● 10:15

    Vůně rozpuštěné čokolády, kapky alkoholu a koření...Cukroví na poslední chvíli vás vánočně naladí už jen svou přípravou. Není náročné na čas a garantujeme, že na slavnostním stole se dlouho neohřeje...

  • 1.

    Čokoládové lanýže

    Suroviny: 200 g hořké čokolády  75 g mléčné čokolády  30 g whisky  20 g másla  15 g medu  175 ml smetany  hořká čokoláda na namáčení  kakao a skořice na obalení

     

    Postup:  Smetanu a med přivedeme k varu, obě čokolády spolu rozpustíme ve vodní lázni a poté odstavíme. Přimícháme smetanu s medem, whisky a rozpuštěné máslo a vše pečlivě promícháme.  Připravíme si plechy vyložené pečicím papírem a lžičkou na ně klademe stejně velké hromádky. Poté dáme do lednice alespoň na 20 minut vychladit.  Po vychlazení vytvarujeme z každé hromádky kuličku.

     

     V kastrolku rozpustíme hořkou čokoládu a necháme trochu vychladnout. Každý lanýž napíchneme na párátko a namočíme jej do zchladlé, ale stále tekuté čokolády, potom přesuneme do misky, ve které máme kakao nebo skořici, obalíme a dáme ztuhnout do lednice.

  • 2.

    Vánoční pralinky

    Suroviny:  125 g hořké čokolády 70%  125 g mascarpone  100 g kakaa na obalení  1 lžička likéru amaretto (není nutné)  1 lžička silné vlažné kávy

     

    Postup:  Mascarpone necháme asi hodinu odležet při pokojové teplotě. Poté je během 4 minut vyšleháme, aby se provzdušnilo.  Poté rozpustíme 125 g čokolády ve vodní lázni a necháme ji lehce prochladnout.  Čokoládu spolu s kávou a likérem zamícháme jen zlehka vařečkou do mascarpone a směs dáme na 2 hodiny vychladit do ledničky.

     

     Ze ztuhlé směsi odkrajujeme lžičkou kousky, z kterých tvarujeme kuličky. Je potřeba pracovat rychle, protože směs se v teple rozpouští. Kuličky uložíme opět aspoň na 2 hodiny do ledničky.  Kuličky obalujeme v kakau a pak uchováváme v ledničce.

  • 3.

    Opilé švestky v čokoládě

    Suroviny:  250 g sušených švestek bez pecek

     

    NA NÁPLŇ:  50 g mletých ořechů  150 g moučkového cukru  1 vrchovatá lžíce másla  rum

     

    Postup:  Nejdříve spaříme švestky v horké vodě, aby změkly, přecedíme a necháme na sítu okapat. Potom je vypeckujeme, pokud nemáme již bez pecek.  V hrnečku rozpustíme máslo, vsypeme sem ořechy, cukr a rum a řádně promícháme.  Švestky naplníme ořechovou náplní, poté je napíchneme na párátka a celé máčíme v čokoládě.

  • 4.

    Arašídové košíčky

    Suroviny:  125 g jemného arašídového másla  25 g másla  100 g moučkového cukru  340 g kvalitní mléčné čokolády  25 g másla

    Postup: V menším hrnci smícháme arašídové máslo, máslo a hnědý cukr, zahřejeme na středním stupni a mícháme, dokud se všechny suroviny nespojí.  Odstavíme ze sporáku a po menších částech vmícháme cukr. Hmotu necháme asi hodinu vychladit v lednici.  Mezitím rozpustíme čokoládu ve vodní lázni, rozpustíme také máslo a následně je smícháme.

     

     Připravíme si papírové košíčky, na dno každého vlijeme trochu čokolády a na ni vložíme malou kuličku arašídové směsi, kterou lžičkou lehce zploštíme. Poté zalijeme čokoládou.  Necháme zchladnout při pokojové teplotě a pak přesuneme do lednice. Skladujeme v chladu.

     

    Vyzkoušejte také rumové kuličky.

Dnešní horoskopy