Název podle roucha kapucínů 

Evropané pili dlouhá staletí černou kávu, mléko si do ní začali přidávat až během 17. století. Předchůdce cappuccina se začal podávat až v 18. století. Nebylo to ale v Itálii, nýbrž v Rakousku, zejména v kavárnami protkané Vídni. V nabídce zdejších podniků se objevil nápoj »Kapuziner«. Šlo o kávu se smetanou a cukrem a svůj název dostala podle barvy roucha kapucínských mnichů.

Jak vypadá pravé cappuccino?

Klasické cappuccino tvoří espresso o objemu cca 30 ml, dále teplé mléko a zhruba 2cm vrstva mléčné pěny. Moderní verzi tvoří 30 ml espressa a místo husté pěny na povrchu je tzv. mikropěna, která je více provázaná s mlékem. Vrstva na povrchu by měla být jemná, zarovnaná s okrajem šálku a bez viditelných bublinek. Cappuccino se připravuje do šálků o objemu 150 až 180 ml.

70 let novodobého cappuccina

Stroj používaný k výrobě cappuccina byl vynalezen v Itálii, nechal si ho patentovat Luigi Bezzera v roce 1901. Tehdy ale cappuccino spíš připomínalo vídeňskou kávu se šlehačkou posypanou skořicí nebo čokoládou. Horká mléčná mikropěna, kterou se cappuccino dnes vyznačuje, byla součástí nápoje až později.

Podobně se změnily i metody přípravy, a to zejména po druhé světové válce, kdy dovedli Italové své espresso k dokonalosti (začaly se používat tlakové espresso stroje) stejně jako šlehání mléka. Svou současnou podobu získalo cappuccino kolem roku 1950.

Pěna s obrázkem

Určitě jste už viděli nějakého baristu připravovat cappuccino s obrázkem na povrchu. Tomuto umění se říká latte art a má dokonce i své mistroství. Cílem latte art je nabídnout zákazníkovi nejen lahodnou kávu, ale i vizuální potěšení. Nejčastějšími motivy na cappuccinu jsou srdíčka, květiny nebo tzv. rozety.

Flat white s dvojitou dávkou 

Poslední dobou je stále oblíbenější Flat white. Připravuje se do skleničky nebo do cappuccinového šálku ze dvou shotů espressa (tzv. dopio) a dolévá se teplým mlékem s pěnou (tvoří cca 1 cm vrstvu).

 

Video
Video se připravuje ...

„Kávová kultura v Česku je hodně dobrá,“ říká barista roku Hýbl. Cukr ani mléko nepovažuje za barbarství Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
21 fotografií