7 nejlepších receptů na podzimní polévky: Z cibule, česneku, rajčat i zelí
-
Podzim a zima se neobejdou bez polévek! Zahřejí na těle i na duši a rychle se připravují. Máme pro vás sedm receptů na báječné zeleninové polévky, se kterými uděláte „díru“ do rodinného stolování.
- 1.
Polévka z pečeného celeru se žampiony
Potřebujete: 900 ml zeleninového vývaru, 300 ml smetany ke šlehání (33 %), 300 g celeru, 150 g brambor, 1 střední cibuli, 60 g másla, 25 g cukru krupice, 1 stroužek česneku, 1 dl bílého vína, 200 g žampionů, sůl, pepř.
Postup: Celer očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme na plech. Osolíme a přidáme česnek a cukr. Pečeme v troubě na 160 °C cca 25 min.
Cibuli a brambory nakrájíme na kostky a orestujeme do zlatova. Zalijeme bílým vínem a svaříme.
Přidáme pečený celer, zeleninový vývar, smetanu a vaříme na mírném plamenu cca 30 min. Rozmixujeme tyčovým mixérem a zjemníme máslem. Přidáme na kousky orestované žampiony na másle.
- 2.
Pórkový krém se ztraceným vejcem
Postup: 1 velký pórek, 2 velké brambory, 4, vejce, 600 ml zeleninového vývaru, 1 cibule, 100 g másla, 150 ml smetany ke šlehání 33 %, sůl, čerstvě mletý pepř, 4 lžíce octa.
Postup: Na rozpuštěném másle restujte pokrájenou cibuli, brambory a pórek, dokud zelenina nezměkne. Zalijte vývarem a vařte zhruba 20 minut. Rozmixujte dohladka a osolte a opepřete dle chuti. Podávejte se ztraceným vejcem, které připravíte ve vodním víru vroucí vody se lžící octa.
- 3.
Rajčatová polévka s těstovinami
Postup: 1 cibule, 2 mrkve, 2 stroužky česneku, 200 ml smetany ke šlehání (33 %), 2× 400 g krájených rajčat v plechovce, 1 lžička cukru krupice, 2 lžíce rajčatového pyré, 500 ml zeleninového vývaru, 200 g oblíbených menších těstovin, hrst sekané petrželové natě, slunečnicový olej, sůl, čerstvě mletý pepř.
Postup: V hrnci rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět nakrájenou cibuli s mrkví. Prolisujte česnek a přidejte ke směsi, poté přidejte rajčata, rajčatové pyré, cukr a zalijte vývarem. Vařte zhruba 30 minut a poté dochuťte solí a pepřem. Mezitím si také uvařte těstoviny dle návodu na obalu. Polévku rozmixujte, přidejte do ní smetanu a těstoviny a podávejte s petrželkou.
- 4.
Polévka z pečené cibule s tyčinkami
Potřebujete: 5 ks velké bílé cibule, 3 stroužky česneku, 500 ml zeleninového vývaru, 250 ml smetany 33%, 100 g sýru typu niva, 200 g listového těsta, 30 g másla, 100 ml vinného octa, 1 vejce, muškátový ořech, cukr, sůl, pepř, tymián.
Postup: Bílou cibuli dáme na pekáč, zlehka polijeme olivovým olejem a vložíme do předehřáté trouby na 160 °C. Pečeme cca 40 minut nebo než cibule není úplně měkká.
Mezitím na másle orestujeme česnek, ke konci přidáme tymián. Zalijeme vinným octem a necháme o půlku zredukovat. Poté zalijeme vývarem a smetanou, nastrouháme muškátový oříšek a vše vaříme 10 minut.
Poté vložíme vyloupanou cibuli a vaříme dalších 15 minut. Nakonec polévku rozmixujeme a můžeme zjemnit máslem. Dochutíme solí, pepřem, cukrem a případně ještě okyselíme octem.
Listové těsto si rozválíme a nakrájíme na proužky. Poté je pomašlujeme vajíčkem, posypeme nastrouhanou nivou a troškou muškátového oříšku. Pečeme na 180 °C zhruba 25 minut.
- 5.
Brokolicový krém s jogurtem
Potřebujete: 1 velká brokolice, 1 cibule, 250 ml bílého jogurtu, 600 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce másla´, 100 g oblíbeného tvrdého sýra, hrst čerstvého kopru k podávání, 1 den starý rohlík nebo houska na krutony, sůl, čerstvě mletý pepř.
Postup: Na másle orestujte ve velkém hrnci pokrájenou cibuli a přidejte vývar. Přiveďte k varu a vložte na růžičky rozdělenou brokolici. Tu vařte ve vývaru jen cca 4 minuty.
Plamen stáhněte, přidejte 200 ml jogurtu a nastrouhaný sýr a vše řádně rozmixujte tyčovým mixérem. Pečivo pokrájejte na kostičky a dejte do trouby péct na cca 10 minut na 170 stupňů. Polévku osolte a opepřete podle chuti a podávejte s krutony, čerstvým koprem a zbylým jogurtem.
- 6.
Česnekový krém
Potřebujete: 7 stroužků česneku, 300 ml zeleninového vývaru, 300 ml 33% smetany ke šlehání, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, čerstvě mletý pepř, pečivo na krutony.
Postup: V hrnci rozehřejte máslo a přidejte mouku. Po vytvoření jíšky přilijte vývar a smetanu. Přidejte prolisovaný česnek a nechte vše společně provařit cca 10 minut. Podle chuti osolte a opepřete. Ozdobte na kostičky pokrájeným pečivem, které pár minut pečte v troubě na 160 stupňů, dokud nebudou křupavé.
- 7.
Zelňačka
Potřebujete: 1 balíček bílého kysaného zelí, 1 litr zeleninového vývaru, 2 brambory, 2 nožičky oblíbené klobásy, 100 ml 33% smetany ke šlehání, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, 2 lžíce mleté sladké papriky, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, 3 kuličky pepře, 1/2 lžíce cukru krupice, sůl.
Postup: Nejprve uvařte na kostičky nakrájené, oloupané brambory. Poté dejte do hrnce zelí i s nálevem, zalijte ho vývarem (200 ml) a nechte vařit na mírném plamenu cca 10 minut. Zalijte zbytkem vývaru, přidejte bobkový list, nové koření, pepř a uvařené brambory a osolte.
Smíchejte mouku se smetanou ke šlehání a postupně směs přilijte k polévce. Máslo nechte rozpustit na pánvičce a přidejte k němu mletou papriku. I tuto směs přidejte do polévky a nechte provařit. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a dochuťte cukrem.
Zdroj: akademiekvality.cz