„Pampelišková limča je nejen skvělé osvěžení, ale i jarní detox,“ popisuje Jana, která je původní profesí květinářka.
Jak na to?
Připravíme si větší nádobu a naplníme ji studenou, předem převařenou vodou. Přidáme do ní květy, citron nakrájený na plátky a cukr. Aby měla limonáda bublinky, doplníme ještě rozdrobené droždí.
Pro hezčí barvu přidáme špetku kurkumy, můžeme také přidat trochu pepře a zázvoru.
Pak nádobu zakryjeme (prodyšně) pokličkou nebo propíchnutou fólií a necháme ji 2 až 3dny při pokojové teplotě pracovat. Poté scedíme a uchováváme v lednici.
Poměr vody, medu (cukru) záměrně neuvádíme, chce to vyzkoušet a doladit. Na litr vody stačí zhruba 50 pampeliškových květů a droždí velikosti lískového oříšku.
Osvěžující spása v letním vedru? Domácí okurková limonáda!