Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zelená je barva jara: Zkuste mechový dort, pomazánku i karbanátky!

/
  • Jaro má zelenou. Už jste ochutnali mechový dort?
    23. března 2021 ● 06:00

    Příroda se pomalu halí do zeleného hávu a stejná barva by se měla objevit i na našich talířích. Po letošní náročné zimě potřebuje tělo restart a právě špenát, hrášek či brokolice, v nichž je spousta vitaminů, minerálů a látek, které zbaví tělo jarní únavy, jsou pro to ideální.

  • 1.

    Hrášková pomazánka

    SUROVINY • 200 g čerstvého nebo mraženého hrášku • 50 g termizovaného sýru (lučina, žervé) • 1 jarní lahůdková cibulka • stroužek česneku • 2 lžičky šťávy z citronu • pár lístků medvědího česneku nebo jiné bylinky (např. máta, koriandr) • 1 lžíce sezamového oleje • sůl • čerstvě mletý pepř • slaný sýr – feta, balkán…

    POSTUP • Pokud máme v sezoně hrášek čerstvý, stačí ho jen vyloupat. Pokud mražený, dáme ho na minutku povařit, ať změkne, a hned jej z vody vyndáme a dáme do ledové vody, aby neztratil barvu. • Hrášek, nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek a termizovaný sýr společně rozmixujeme (pokud je třeba, přidáme lžíci oleje, případně vody), ideální je trochu hrubší konzistence.

     

    Zakápneme šťávou z citronu, přidáme najemno nasekané bylinky a dochutíme solí a pepřem. • Hrášková pomazánka je nejlepší na opečeném pečivu, s krekry nebo čerstvou zeleninou. Tip: K servírovaní se velmi hodí sýr, jako je feta nebo balkán, dobrá je i mozzarella.

  • 2.

    Brokolicové karbanátky

    SUROVINY • 300 g mraženého hrášku • 150 g kadeřavé kapusty • 1/2 brokolice • 1 stonek řapíkatého celeru • 1 cibule • 2 stroužky česneku • 150 g ovesných vloček • 150 g strouhanky • 30 g mletých vlašských ořechů • 1 lžička italských bylinek • 2 lžičky sójové omáčky • 1 polévková lžíce hořčice • sůl a pepř podle chuti

    POSTUP • Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu. Vložíme kapustu a vaříme 2 minuty. Poté přidáme hrášek a vaříme dalších 5 minut. Vložíme brokolici a vaříme ještě 2 minuty. Slijeme a ponoříme do studené vody. • V pánvi rozehřejeme olej a restujeme na něm nasekanou cibulku, dokud nezesklovatí, ke konci přidáme rozmačkaný česnek. • Uvařenou zeleninu dáme do kuchyňského robota a společně s řapíkatým celerem rozmixujeme ne zcela dohladka.

     

    • Vmícháme cibulku s česnekem, strouhanku a ořechy. Dochutíme solí, pepřem, sójovou omáčkou, bylinkami, hořčicí a z hotové směsi vytvoříme tlustší karbanátky. • V pánvi rozehřejeme olej a dáme smažit karbanátky na cca 3 minuty z každé strany. Ihned podáváme jako součást burgeru nebo jen tak s oblíbeným dresingem.

  • 3.

    Mechový dort

    SUROVINY: Korpus: • 350 g čerstvých špenátových listů • 50 ml oleje • 50 – 100 ml mléka • 120 g cukru • 1 – 2 lžíce vanilkového cukru • 3 vejce • 270 g hladké mouky • 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva

     

    Krém: • 400 g mascarpone • 200 ml smetany • cukr dle chuti • semínka z poloviny vanilkového lusku • marmeláda na potření korpusu

    POSTUP• Špenát rozmixujeme společně s olejem, přidáme k němu i mléko, nejdříve 50 ml, a pokud bude třeba, ještě na konci můžeme přidat trochu do těsta, pokud jej špenát málo zředí. • Vajíčka s cukrem vyšleháme do pěny, poté pomalu přiléváme špenát. Nakonec stěrkou jemně vmícháme mouku s kypřicím práškem.

     

    • Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a na obvodový kruh nalepíme máslem pruh pečicího papíru. Do formy vlijeme špenát a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme přibližně 30 až 40 minut – zkusíme špejlí, zda je korpus upečený. Po upečení korpus necháme pár minut ve formě a poté jej přendáme na mřížku zchladnout. Před plněním korpus jednou překrojíme a vršek seříznutím zarovnáme. Z odkrojeného korpusu si uděláme drobečky. • Na krém vyšleháme všechny ingredience dohromady.

     

    Překrojený korpus namažeme nejdříve marmeládou a poté krémem, položíme druhý plát korpusu a vršek opět namažeme marmeládou a krémem, stejně tak i po obvodu (tam už jen krém). Celý dort posypeme připravenými drobečky. • Libovolně dort ozdobíme například čerstvým ovocem, ovoce můžeme dát i do krému v překrojené části dortu.

     

    Video: Jak se dříve dodávala okurkám čerstvá zelená barvička?

Dnešní horoskopy