Nejlepší pozorovací podmínky pro spatření tohoto krásného jevu, projevujícího se kuželem světla nad obzorem, mají lidé na venkově a mimo velká města. „Z našich zeměpisných šířek jej můžeme nejlépe sledovat okolo rovnodennosti. Teď na jaře ho nalezneme večer po soumraku nad západním obzorem,“ řekl astronom Petr Horálek.

Zvířetníkové světlo se nyní proto objevuje přibližně okolo 19. hodiny a na sledování není potřeba žádné speciální vybavení, postačí oči. Jen pár dnů Zvláštní jev na obloze přitahoval pozornost lidí už od nepaměti. Vědeckého vysvětlení se ale dočkal až v průběhu 17. století.

„Jedná se o sluneční světlo rozptýlené na částicích meziplanetární hmoty v rovině sluneční soustavy. Tyto částice pocházejí především z ohonů komet či z drcených meteoritů,“ vysvětlil Horálek. A zatímco na rovníku mohou zvířetníkové světlo pozorovat celý rok, v Česku jsou ideální podmínky jen několik týdnů v roce.

Letošní nebeská show tak skončí přibližně 15. března, poté ji nejdříve překryje měsíční svit a časem zcela zmizí za obzorem.

Vyhlížejte i Mars

Krásný jev v současnosti doplňuje i jasný Mars, který se nalézá poměrně vysoko nad obzorem v oblasti otevřené hvězdokupy Plejády, poblíž souhvězdí Býka. Při pozorování zvířetníkového světla ho nalezneme těsně nad nejjasnější částí světelného kužele.

Miláček NASA

Petr Horálek (34) patří mezi nejznámější astronomické fotografy světa. V průběhu let vyhrál celkem ve 27 případech prestižní ocenění astronomický snímek dne, které uděluje americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Na počest jeho úspěchů po něm astronomové dokonce pojmenovali planetku 6682 Horalek.

Český astrofotograf sbírá úspěchy v NASA.

Video
Video se připravuje ...

Český astrofotograf sbírá úspěchy v NASA. Poradil, kam za hvězdnou oblohou Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
22 fotografií