Nejlepší chilli con carne, polévka se zázvorem a jako dezert skořicoví šneci! Tady jsou recepty!
-
Mráz už sice vše nezamyká na tři zámky, jak zpívá Hana Zagorová, ovšem zimní počasí tu s námi ještě nějakou dobu bude. Věděli jste, že kromě čepice a tlustého svetru vás zahřejí také některé potraviny? Dáte přednost voňavé skořici, pálivému chilli, či zázraku jménem zázvor?
- 1.
Mrkvový krém se zázvorem
Suroviny • 350 g očištěné mrkve • 70 g oloupaných brambor • 80 g cibule • 10 g čerstvého zázvoru • 400 ml mléka • 60 g másla • 7 lžic olivového oleje • špetka čerstvě mletého pepře • 1 lžíce soli • ricotta či smetana • petrželka
Postup • Cibuli a zázvor očistíme a nakrájíme nahrubo. Mrkev a brambory nakrájíme na menší kostky. • V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 5 lžic oleje a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme mrkev, brambory a zázvor. Restujeme 5 minut za občasného míchání. • Osolíme, opepříme, přilijeme mléko, 400 ml vody a promícháme. Vaříme na mírném ohni 20 – 25 minut. Občas zamícháme. Poté přidáme máslo a zbylý olej.
Polévku rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. • Na závěr vložíme do každé porce část ricotty či zakápneme smetanou a posypeme petrželkou. K polévce lze udělat krutonky, či ji podávat s pečivem.
- 2.
Chilli con carne
Suroviny • lžíce oleje • velká cibule • čerstvá červená paprika • 2 stroužky česneku • vrchovatá lžíce pálivého chilli (pro jemnější verzi jen lžička) • lžíce mleté sladké papriky • lžíce římského kmínu • 500g mletého hovězího masa • 300 ml hovězího vývaru • 400 g konzervovaných rajčat • ½ lžíce sušené majoránky • 2 lžičky rajčatového protlaku • 400g sterilovaných červených fazolí • 2 až 3 lžíce sterilované kukuřice • sůl a čerstvě mletý pepř • kostička tmavé čokolády
Postup • Cibuli nakrájíme na kostičky o půlcentimetrové hraně. Papriku nasekáme přibližně na centimetrové kostky. Nakonec oloupeme a nakrájíme česnek. • Do rozžhaveného oleje na pánvi vhodíme cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut smažíme. Pak přisypeme česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání smažíme ještě pět minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí.
• Trochu ztlumíme plamen, přidáme do pánve mleté maso. Asi pět minut rychle mícháme tak, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené. • Následně do pánve nalijeme vývar a konzervovaná rajčata. Potom přisypeme majoránku, čokoládu, sůl a pepř. Na závěr přidáme rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promícháme.
• Přivedeme k varu, zamícháme a přiklopíme pokličkou. Co nejvíce stáhneme plamen a necháme všechno dvacet minut probublávat. Občas zamícháme a zkontrolujeme, jestli se omáčka nepřichytává, nebo zda se příliš neodpařila. Případně přilijeme dvě lžíce vody. Nakonec přidáme slité fazole a ještě deset minut povaříme.
• Podáváme s rýží či například s nachos. Pokud jste vegetariáni, lze pokrm připravit z granulovaného sojového masa.
Vyzkoušet můžete i recept na poctivý boršč pro zahřátí.
- 3.
Skořicoví šneci
Suroviny: Na těsto: • 240 ml vlažného mléka • 70 g rozpuštěného másla • 70 g cukru krupice • 1 balíček sušeného droždí • 560 g hladké mouky • 4 g soli • 1 vejce • 4 g skořice • 2 jablka či hrušky (nemusí být)
Na náplň: • 120 g třtinového cukru • 100 g rozpuštěného másla • 11 g skořice Na polevu: • 160 g moučkového cukru • 8 g másla • 30 ml mléka • 1 lžička javorového sirupu
Postup • Do větší mísy dáme cukr a přidáme vlažné mléko a rozpuštěné máslo. Vše promícháme a vsypeme sáček sušeného droždí – jemně promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 15 minut odpočívat. • Přidáme 420 g hladké mouky, vejce, sůl, skořici a vypracujeme těsto, které se nám bude lepit. Poté přidáme zbytek mouky a těsto zpracováváme dalších zhruba 5 minut – mělo by se odlepovat od stěn mísy.
• Těsto ještě propracujeme ručně a dáme do čisté mísy na teplé místo. Necháme kynout dvě hodiny. • Poté ho vyklopíme na pomoučený vál, pořádně propracujeme a vyválíme na zhruba 30 × 50 cm plát.