Obvyklý den na horách se Michalovi moc nezměnil ani v pandemii, jen je teď v zimě kratší. „Jsem na volné noze, což znamená, že někdy vstávám ve čtyři ráno, ale taky si občas můžu dovolit ten luxus vylézt z postele v devět. Zvířata se ale pořád musí krmit, dřevo do kamen nosit,“ popisuje své dny lyžařský instruktor.

Michal Čížek se kvůli koronaviru nemůže věnovat své práci lyžařského instruktora, podal si proto osobitý inzerát na novou práci.
Autor: archiv Michala Čížka

Pravidelná práce mu ale citelně chybí. Napsal si tedy osobitý inzerát, ve kterém nabízí služby průvodce po beskydských kopcích. „V zimě se živím tím, že učím lidi lyžovat.  Když to nešlo, část času jsem ještě vyplnil prací s dřevem, která se mi protáhla z podzimu. Rád bych ale zimu strávil tradičně venku na sněhu, tak jsem přemýšlel nad alternativou a pak mi to při skialpové procházce s rodinou začalo dávat smysl,“ popisuje Michal, který má za sebou velké instruktorské zkušenosti, více než deset let života na horách a jak říká, je i tak trochu hospodský.

Procházka a pak drink u krbu

Přiznává, že brzy by mu došly „kačky“, a i to je důvod, proč přišel s nápadem na průvodcování. „Určitě se najdou lidi jako já, kteří nevyhledávají davy a rádi se kontrolovaně »ztratí« v beskydských Zadních horách, kde za celý den nejspíš nikoho nepotkáte. Víc než adrenalinový freeridový zážitek je to klidná procházka zimním lesem a horami,“ popisuje Michal a v inzerátu láká i na horskou romantiku.

„A co třeba zakončit to u krbu se skleničkou něčeho dobrého nebo čepovaným minutu od zastávky autobusu?“ píše horal. Pár zájemců už se mu prý ozvalo, zatím z okruhu kamarádů nebo jejich blízkých.

Dar za dar

Kolik za své služby požaduje? Odměna za tuto práci bude podle principu "dar za dar". „Klienti, je jedno jestli jeden nebo pět, platí náklady na můj čas strávený s nimi, a spokojím se se stejnou odměnou, jakou si za srovnatelnou dobu vydělají oni. Dokládání výplatních pásek netřeba," směje se Michal.

Když zrovna nechodí po horách, věnuje se rodině a odpočívá. „Momentálně nejvíc odpočívám na gauči za pecí, nebo když čtu synovi Záhadu hlavolamu. Co se osobního života týká, tak bych třeba syna zase rád vzal na bazén. Řeka je teď na koupačku dost studená,“ zakončuje s humorem.

 

Fotogalerie
4 fotografie
Co bude za dva týdny? Hejtmanka Pecková v Epicentru Blesku o Babišových slibech a zdviženém prstu pro vládu.

Video
Video se připravuje ...

Co bude za dva týdny? Hejtmanka Pecková o Babišových slibech a zdviženém prstu pro vládu Markéta Volfová, Lukáš Červený