Štědrovečerní menu krok za krokem! Od polévky k lahodnému kaprovi v těstíčku!
-
Vánoce, Vánoce přicházejí...Máte už připraveny své oblíbené štědrovečerní recepty? Pokud ne, inspirujte se u nás. Začít můžete tradičním houbovým kubou, který se hodí jako lehký oběd, pokud se nepostíte Pokračujte polévkou a kaprem s bramborovým salátem. Dobrou chuť!
- 1.
Staročeský Kuba
Suroviny: 400 g krup, 100 g vepřového sádla, 100 g sušených hub, 1 cibule, 1 česnek, kmín, majoránka, sádlo na vymazání, pepř, sůl.
Postup:
Kroupy propláchneme ve studené vodě a uvaříme v osolené vodě s kmínem. Sušené houby namočíme do vody. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme, oloupané stroužky celého česneku prolisujeme.
Uvařené kroupy slijeme. V hrnci rozehřejeme sádlo, krátce na něm osmažíme cibuli a houby a poté vše promícháme s kroupami. Směs dochutíme majoránkou, pepřem a solí, dáme ji do pekáče vymazaného sádlem a přibližně 15 minut pečeme v troubě při 170 °C. Kubu podáváme s kyselými okurkami nebo s kysaným zelím.
- 2.
Rybí polévka
Suroviny: 1 cibule, 2 lžíce másla, 2 l vody, 2 lžíce hladké mouky, snítka petrželky, 1 bobkový list, 5 kuliček nového koření, 7 kuliček pepře, hlava kapra, ploutve a jiné rybí odřezky, 1 mrkev, 1 kořenová petržel, čtvrtka bulvy celeru, jikry, mlíčí, 1 – 2 housky na kostičky, osmažené na másle, sůl, mletý pepř.
Postup: Do 1 l vody vložíme hlavu, rybí odřezky a koření, osolíme a uvaříme doměkka. Scedíme a rybí maso obereme. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme na másle a zasypeme moukou. Za stálého míchání připravíme cibulovou jíšku, kterou zalijeme zbylou vodou.
Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a povaříme. K zeleninovému vývaru přidáme rybí vývar, pokrájené mlíčí, jikry a maso. Společně ještě krátce povaříme a podle chuti osolíme. Podáváme s kousky osmažené housky a ozdobené petrželovou natí.
- 3.
Vánoční kapr v těstíčku
Pokud chcete místo smaženého kapra v klasickém trojobalu vyzkoušet něco jiného, obalte ho letos v těstíčku.
Suroviny: 1 kg čerstvého kapra, 100 g polohrubé mouky, 2 vejce, 3 lžíce bílého vína, 1 lžíci oleje, sůl, olej na smažení.
Postup: Mouku prosejeme do mísy, přidáme vejce, víno, olej i sůl a vše vyšleháme do středně hustého těstíčka. Kapra rozdělíme na jednotlivé porce, omyjeme a důkladně osušíme. Každou porci osolíme a obalíme v připraveném těstíčku. Pomalu osmažíme v rozehřátém oleji po obou stranách do červena. Podáváme s bramborovým salátem nebo šťouchanými brambory.
- 4.
Bramborový salát
Suroviny: 700 g brambor, 250 g sterilované kořenové zeleniny, 50 g sterilovaného hrášku, 1 cibule, 2 – 3 kyselé okurky, 2 vejce, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce plnotučné hořčice, lák z kyselých okurek, pepř, sůl.
Postup: Omyté brambory uvaříme ve slupce, necháme je vychladnout, pak oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vajíčka uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme. Kyselé okurky nakrájíme nadrobno.
V míse smícháme okapanou sterilovanou zeleninu a hrášek, přimícháme nakrájenou cibuli, kyselé okurky a vajíčka. Pak do směsi přidáme nakrájené brambory.
Z majonézy, hořčice a nálevu z okurek připravíme zálivku, kterou dochutíme pepřem a solí. Zálivku za stálého míchání přidáváme do salátu, až dosáhneme požadované hustoty. Poté dáme odležet do chladu – ideálně do druhého dne.
Vyzkoušejte recept na hedvábnou rybí polévku se šafránem: