Z počátku se kapr připravoval na modro či na černo. Takový byl původní obyčej. Smažený s bramborovým salátem, jak ho známe dnes, se do české kuchyně dostal až mnohem později. Poprvé ho připravila M. D. Rettigová a první recept v kuchařce pochází z roku 1924. Tento vánoční pokrm si lidé velmi rychle zamilovali a zhruba 100 let je tak součástí tradičního štědrovečerního menu v mnoha českých rodinách.

Kapří maso navíc obsahuje vysoký podíl plnohodnotných bílkovin, které jsou lehce stravitelné a nezanedbatelný je i podíl zdravých tuků. Na naše stoly by tak měl připlouvat mnohem častěji.

Autor: Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank

Nejstarší dochovaný recept na úpravu kapra: Na černo!

  •   nastrouhaná kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 3 hřebíčky, špetka tymiánu, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, bobkový list
  • 2 kolečka citronu i s kůrou
  • 25 ml octa
  • 750 ml rybího vývaru nebo vody 6 osolených porcí kapra
  • 4 lžíce povidel

 

  • 2 lžíce másla
  • 100 g pokrájených sušených švestek
  • 50 g nasekaných loupaných mandlí
  • 20 g rozinek
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • 2 lžíce strouhaného perníku

Nastrouhanou kořenovou zeleninu a nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme ve větším hrnci na rozehřátém másle. Přisypeme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Přidáme koření a citron. Po minutě přilijeme ocet a necháme ho odpařit. Vše zalijeme vývarem či vodou a asi pět minut povaříme. Pak přidáme kapra a 12 až 15 minut za občasného otáčení dusíme. Rybu poté vyndáme, do omáčky přimícháme povidla, perník a necháme ještě 10 minut povařit.

Autor: Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank

Sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy dáme do vody a přibližně 5 minut vaříme. Poté vše i s odvarem vmícháme do propasírované omáčky. Když nám připadá řídká, zahustíme ji strouhaným perníkem.  Těsně před podáváním kapra prohřejeme v páře, zalijeme horkou omáčkou – a je to.

Co dát jako přílohu? Třeba knedlíky nebo bramborové šišky.

Jak o své zdraví pečovat nejen ve svátečních dnech najdete zde.

Inspirujte se také článkem pojednávajícím o tradici rozkrojení jablka a vánočního kapra.