Jestliže se objeví hvězdička, znamená to zdraví a štěstí v příštím roce. Křížek naopak věští smůlu a zkažená semínka pak upozorňují na nemoc.

Jablka jsou také elixírem mládí, regenerace, svěžesti a plodnosti. Neměla by proto chybět i v jídelníčku párů, které touží po miminku. Pravidelná konzumace jablek má blahodárný účinek na celkové zdraví. Cenné vitamíny a minerály najdeme těsně pod slupkou, která obsahuje i mnoho vlákniny. Kromě toho, že jablka prospívají kostem, snižují hladinu cholesterolu, posilují imunitu, jsou prevencí proti diabetu a brání nemocem srdce a cév. Jsou také velmi vhodnou potravinou při dně a v neposlední řadě podporují kvalitní spánek.

Autor: Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank

 Vlašský ořech napoví, zda rok bude smutný či radostný

Vánoce si bez vlašských ořechů nelze snad ani představit. Kromě cukroví je s nimi spojeno i mnoho zvyků a tradic. Například, podobně jako u jablíček,  věštění.  A kdy jindy než během Štědrého večera, který je tím nejmagičtějším v roce. Zdravý vnitřek vlašského ořechu přináší radost a štěstí, pokud je plod zkažený a černý, znamená to neštěstí a smutek. Pokud chceme nahlédnout více do budoucnosti, můžeme si  ze skořápek vlašských ořechů vyrobit lodičku, vložit do ní zapálenou svíčku a nechat ji v misce volně plout.

Vlašské ořechy jsou nejlepší potravou pro mozek, a tak není náhodou, že ho svým vzhledem i připomínají. Řadí se k nejzdravějším potravinám. Obsahují významné množství živin, bílkovin i antioxidantů. Zlepšují metabolismus, podporují růst a vývoj. Chrání nás před stresem i úzkostí.  Snižují riziko srdečního onemocnění a vysokého krevního tlaku. Jsou zdrojem minerálů, vitamínů a energie pro tělo.  Vlašské ořechy mají pozitivní vliv na pokožku, vlasy, nehty a dokonce jsou dobré i na potenci. Ale pozor, někdy méně znamená více. Denně bychom jich proto neměli sníst více než jednu hrst.

Jak o své zdraví pečovat nejen ve svátečních dnech najdete zde.

Inspirujte se také článkem pojednávajícím o tradici vánočního kapra.