Psí oblečky ano, či ne?

Častá otázka mnoha chovatelů. Pro mnohé se jedná o módní doplněk. Dlouhosrstá plemena a plemena se středně dlouhou srstí oblek opravdu nepotřebují, obejdou se bez něj i krátkosrstá, ale aktivní plemena. O vestě nebo kombinéze se vyplatí uvažovat u naháčů a starších psů, kteří při venčení nejsou příliš pohybliví. Oblek by měl chránit záda a bedra.

Nezanedbávejte péči o srst

Právě srst psa nejlépe chrání před zimou, proto pravidelně kartáčujte. Vhodným doplňkem by mohl být lososový nebo makový olej pro psy, podporuje nejen imunitu, ale i lesklou a zdravou srst. Nevhodné jsou na zimu krátké střihy, které odhalují břicho a ledviny.

Autor: istock.cz

Starost o tlapky

Především průmyslová sůl, kterou jsou posypané silnice i chodníky, ohrožuje psí tlapky. Pejsci jsou také zvyklí se čistit a sůl pak lízat. Tím si mohou způsobit zažívací problémy.

Po každém venčení packy omyjte vlažnou vodou a namažte vazelínou. Dobrý je i kokosový olej. U dlouhosrstých plemen mírně ostříhejte srst kolem tlapek, aby v nich nenamrzal a nehrudkovatěl sníh.

Pitný režim

V zimě mají zvířata menší chuť na vodu. Je proto důležité hlídat jejich pitný režim. Dobrý způsob je psovi občas do granulí dát i teplý vývar, tím podpoříte pitný režim. V opravdu mrazivých dnech ho navíc i příjemně zahřeje. Máte-li pejska venku, tak mu jednou za 2 hodiny kontrolujte misku s vodou, zda nezamrzla.

Psí strava

Psi mají v zimních dnech tendenci více jíst. »Ukládají« si zásoby jídla na horší časy. Především pokud máte psa v kotci, je důležité ho malinko více »vykrmit«, aby měl tukové zásoby, které ho budou hřát, ale nepřehánějte to. Psí nadváha může být zdraví nebezpečná. Nikdy by to ale nemělo být více než 1 kg váhy navíc, samozřejmě s přihlédnutím k celkové hmotnosti psa.

Kvalita, ne kvantita

„V zimě je obzvláště důležité kvalitní krmení, což znamená stravu bohatou na vitaminy, živiny a kvalitní tuky. To je samozřejmě důležité po celý rok, ale v zimě buďte více obezřetní. Ke krmení můžete přidat doplňky stravy v podobě různých olejů či probiotik, které podporují imunitu,“ říká odborník na psí výživu Jiří Švihálek z Yoggies.cz

Pozor na podlahy

Máte-li chladné podlahy, tak především v zimním období to může být pro pejska velmi nepříjemné. Pokud leží často na podlaze mimo své »místo«, dávejte pod něj deku či podložku.

Aktivní procházky

Psa před podchlazením chrání především pohyb. Motivujte ho k běhu a aportu. Jdete-li s ním nakupovat, tak rozhodně není dobré ho nechávat přivázaného venku před obchodem. Pokud vidíte, že pes je již unavený a tolik neběhá, je čas jít domů. Klesne-li teplota hodně pod bod mrazu, zkraťte venčení.