Jedlé kaštany: Vykouzlete z nich koláč, rizoto i krém!
-
Podle babských rad je dáváme pod polštář jako ochranu před rýmou, nebo z nich tvoříme s dětmi postavičky. Jedlé kaštany toho ale dokážou mnohem více! Čistí játra od jedovatých zplodin a také působí proti průjmům, psychickým poruchám a stavům úzkosti. A hlavně je oceníte v kuchyni!
JAK UPÉCT KAŠTANY
Celou šířku slupky kaštanů nařízneme do tvaru kříže, s řezem dlouhým asi 3 cm. Troubu předehřejeme na 200 °C. Poté kaštany naskládáme na plech řeznou stranou nahoru a pečeme asi 15 až 20 minut. Slupka začne tmavnout, řez se rozevře a odkryté maso kaštanu se začne tmavě zbarvovat. Poté už jen stačí vyloupat.
- 1.
Kaštanový koláč
SUROVINY • 200 g pečených kaštanů • 50 g loupaných mandlí • 250 g čokolády s vysokým obsahem kakaa • polohr. mouka na vysypání • 250 g plnotučného mléka • 4 vejce • 250 g másla • 125 g cukru krupice • čokoláda na polevu.
POSTUP: Upečené kaštany a mandle vložíme do mixéru a rozmixujeme na kaši, poté smícháme s mlékem na pastu. • V hrnci na plotně, při velice mírné teplotě, rozpustíme čokoládu s máslem. • Rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem, až vznikne hladký světle žlutý krém. Z bílků ušleháme tuhý sníh. • Žloutky s cukrem vmícháme do rozpuštěné čokolády s máslem. Čokoládovou směs vmícháme do kaštanové pasty. Nakonec velice zlehka vmícháme sníh.
• Rozevírací kulatou formu, o průměru 23 cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a dáme péct do trouby, vyhřáté na 170 °C. • Pečeme 25 – 30 minut. Povrch ztuhne, ale při pohybu formou by se měl celý dort lehce vlnit, neměl by být uvnitř úplně dopečený. Vychladlý koláč můžeme polít čokoládovou polevou. • Podáváme nejlépe s domácí šlehačkou.
- 2.
Kaštanové rizoto
SUROVINY • 260 g rýže • malá cibule • 200 ml bílého vína • 800 ml zeleninového vývaru • 70 g parmazánu • 60 g másla • 120 g pečených kaštanů + na ozdobu • 3 snítky tymiánu • olivový olej + 20 g másla • sůl, pepř.
POSTUP: V hrnci rozpustíme máslo a olej, přidáme nakrájenou cibuli a na mírném ohni ji zpěníme. • Přisypeme rýži a mícháme, dokud se nespojí s máslem a cibulkou. Zalijeme vínem, přidáme tymián a chvíli vaříme, dokud nevyprchá alkohol. • Poté začneme pomalu přidávat vývar – jen po jedné až dvou sběračkách. Podlijeme vždy, když se tekutina téměř vyvaří, a pokračujeme asi 15– 20 minut.
• Přidáme 120 g najemno nasekaných kaštanů a vaříme dalších 5 minut. Po této době rizoto odstavíme z plotny, přidáme na kostičky nakrájené máslo, parmazán a mícháme, dokud nevznikne krémovité rizoto. • Osolíme a opepříme podle potřeby. Necháme 5 minut odpočívat pod pokličkou a mezitím si v rendlíku na másle orestujeme zbylé kaštany. • Naservírujeme do misky, přidáme kaštany a strouhaný parmazán.
- 3.
Krém z pečených kaštanů
SUROVINY • 200 g pečených oloupaných kaštanů • malá cibule • 50 g másla • 50 g řapíkatého celeru • cca 1,5 cm zázvoru • litr kuřecího vývaru • 50 ml smetany ke šlehání • brandy • sůl, pepř • čerstvé snítky rozmarýnu.
POSTUP: V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme najemno nakrájenou cibuli a lehce orestujeme. Přidáme nakrájený řapíkatý celer, na malé kousky nakrájený zázvor a pečené oloupané kaštany. Ještě jednou vše orestujeme, zalijeme kuřecím vývarem a přidáme i trochu brandy. • Necháme provařit asi 30 až 35 minut. Vše poté rozmixujeme a ještě propasírujeme přes jemný cedník. • Na závěr polévku dochutíme solí a pepřem a zjemníme šlehačkou. Polévku můžeme nakonec provonět snítkami čerstvého rozmarýnu.