Sladké i slané recepty z jedlých kaštanů:
1. Kaštany pečené v troubě nebo na pánvi
2. Lívance z kaštanové mouky
3. Kaštanová polévka
4. Kaštany ve slanině
Jedlé kaštany jsou plody kaštanovníku setého (jedlého). Stejně jako u nejedlých kaštanů z jírovce maďalu jsou plody chráněny kožovitou slupkou. Ta je ale na rozdíl od klasického kaštanu mnohem chlupatější. Plody se sklízejí během měsíce října ručně a pak se pro odstranění případných parazitů máčejí ve vodě o teplotě 50 °C. Následně se suší. Malé kaštany se většinou používají v potravinářském průmyslu na výrobu mouky, másla nebo pyré, větší plody se prodávají čerstvé k dalšímu zpracování – většinou pečení nebo vaření. Vyloupané kaštany se ale také kandují.
Jak vybírat jedlé kaštany a co z nich připravit?
Jedlé kaštany jsou velmi oblíbené ve francouzské a obecně v jihoevropské kuchyni, kde se používají k přípravě sladkých, ale i slaných jídel. Přidávají se do nádivek do masa, připravují se z nich slané kaše, ale dobře chutnají i jako sladké pyré se šlehačkou, z mouky se pečou zákusky, cukroví i dorty.
Při nákupu jedlých kaštanů je dobré si plody pořádně prohlédnout. Nakupujte jen lesklé pevné plody, které nevykazují stopy plísně.
Skladujte je jen krátce v chladné suché místnosti, kde proudí vzduch. Nevkládejte je do igelitových nebo mikrotenových sáčků, kde by mohly rychle zplesnivět.
Jak je upéct na pánvi nebo v troubě?
Na přípravu pečených kaštanů budeme potřebovat nejlépe litinový pekáč nebo pánev.
- Kaštany nařízneme v místě, kde jsou nejvíc vypouklé, do křížku. Pak je v jedné vrstvě nasypeme do pekáče nebo pánve a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C nebo na střední plamen na sporák.
- Pečeme je zhruba 25 až 30 minut.
- Kaštany pravidelně obracíme, aby se propekly ze všech stran. Až se pevné slupky pootevřou a lehce připálí, zkusíme jeden kaštan na zkoušku oloupat a ochutnat. Upečené kaštany by měly být měkké a lehce nasládlé.
Kaštanové lívance
SUROVINY (na 4 porce):
NA TĚSTO
- 200 g jemné kaštanové mouky
- 250 ml mléka
- 1 sáček kypřicího prášku
- špetka soli
- 1 vejce
- přepuštěné máslo na smažení
NA OZDOBENÍ
- 200 g mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g moučkového cukru
- 150 g mléčné čokolády
- 50 ml jahodového toppingu
- pár kandovaných kaštanů
POSTUP: V mléce rozšleháme vejce a pak do směsi postupně zašleháme kaštanovou mouku s kypřicím práškem a solí. Z těsta usmažíme na pánvi vymazané máslem lívance. Mascarpone rozmícháme s cukrem a pak do směsi lehce zašleháme ušlehanou smetanu. Lívance ozdobíme krémem, rozpuštěnou čokoládou, toppingem a kandovanými kaštany.
Krémová kaštanová polévka
SUROVINY (na 4 porce):
- 500 g vařených loupaných kaštanů
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 3 plátky toustového chleba
- 50 g přepuštěného másla
- pár snítek tymiánu
- 2 lžíce koňaku
- sůl a bílý pepř
POSTUP: Kaštany pokrájíme, hrst odložíme stranou na ozdobení a zbytek zalijeme vývarem a vaříme se dvěma snítkami tymiánu, až se začnou rozpadat. Vyndáme bylinky a směs rozmixujeme dohladka. Polévku ochutíme koňakem, solí a čerstvě mletým bílým pepřem. Plátky chleba pokrájíme na kostičky, opečeme je na přepuštěném másle dozlatova a pak je necháme na papírovém ubrousku okapat. Polévku nalijeme do talířů a porce ozdobíme krutony, kousky vařených kaštanů a nasekaným tymiánem.
Kaštany ve slanině
Ke sklence dobrého červeného vína přijde k chuti něco malého na zakousnutí. Jedlé kaštany upečeme doměkka a opatrně oloupeme tak, aby zůstaly celé. Pak každý zabalíme do plátku prorostlé slaniny a krátce osmahneme nasucho v pánvi. Servírujeme je teplé.