Chce to dobré maso

Klasický steak je hovězí. Česko má výhodu v tom, že řeznické řemeslo tu má dlouhou tradici. Místo argentinské roštěnky můžete mít lahodné maso z hrudi nebo pupku od české krávy.

Jednoduchá příloha

Steaky nejlépe vyniknou s lehkým salátem jako přílohou. Například salátem s balzamikovým dresinkem. Pokud máte ale velký hlad, pak zvolte dokřupava opečené steakové brambory.

Rozžhavte gril

Gril musíte rozpálit co nejvíce. Pokud byste maso položili na studenou plochu, mohla by z něj vytéct šťáva. Také do něj nepíchejte při otáčení vidličkou.

Krvavý, nebo medium?

Pokud máte rádi měkké maso, pak je pro vás nejlepší tzv. rare, tedy krvavý steak. Středně propečený je tzv. medium. Míru propečenosti poznáte dotykem, nebo pomocí kuchyňského teploměru.

Solte až na konec!

Pokud máte kvalitní maso, stačí je naložit do oleje s čerstvými bylinkami, co máte po ruce. A rozhodně před grilováním nesolit! Sůl patří až na konec, když propečené maso sundáte z grilu..

rump steak
Autor: scom

Nejlepší druhy steaků

Hanger [hengr]

Neboli hovězí veverka pochází ze svalového úponu bránice. V minulosti si ji řezníci nechávali pro sebe. Nyní je běžně v obchodech.

Rib Eye [rib aj]

Kus masa z oblasti žeber. Je prorostlý tukem, což zajišťuje jeho šťavnatost. Hodí se na rychlé opékání na rozpáleném grilu i na pomalou přípravu při nízké teplotě.

Top Blade [top blejd]

Neboli steak z loupané plece. Nachází se na přední noze, konkrétně ve střední části hovězí plece (ramene). Steak je typický tím, že má vnitřní šlachu.

 

 

Eye of round [áj of raund]

Jde o falešnou zadní svíčkovou. Maso pochází ze zadní nohy krávy a nejlépe chutná propečené na medium rare.

Flank [flenk]

Pochází z oblasti hovězího pupku. Je vhodný na přípravu vcelku. Nejlépe si jej užijete jako středně propečený steak nakrájený na kolmé plátky.

T-Bone [tý-boun]

Svůj název dostal kvůli kosti ve tvaru T, která jej protíná. První část je tvořena nízkým roštěncem, druhá pravou svíčkovou. Jde o jeden z nejkvalitnějších steaků.

Jak dlouho grilovat?

BLUE [blů]

Úplně krvavý. Griluje se minutu z každé strany. RARE [rér] Uvnitř nepropečené maso, lehce hnědá krusta. Griluje se 2,5 minuty z každé strany.

RARE [rér]

Uvnitř nepropečené maso, lehce hnědá krusta. Griluje se 2,5 minuty z každé strany.

MEDIUM RARE [mídium rér]

Lehce propečený, střed nepropečený Griluje se 3 – 4 minuty z každé strany.

MEDIUM [mídium]

Propečený z obou stran, vnitřek lehce růžový a může být malá červená tečka. Griluje se 4 minuty z každé strany.

MEDIUM WELL  [mídium wel]

Velmi propečený steak, poslední steak, který je dle odborníků ještě k jídlu. Griluje se 5 minut z každé strany.

WELL DONE  [wel dan]

Tzv. podrážka nebo škvarek. Griluje se 6 minut z každé strany a více.

 

Video
Video se připravuje ...

Ron měl skončit na talíři. Majitel se ho naštěstí vzdal, teď hledá nový domov Kateřina Lang

Fotogalerie
5 fotografií