Téma ochrany dětí v on-line světě nabralo na síle po filmu V síti, který mapuje činnost takzvaných predátorů, kteří se snaží prostřednictvím seznamek, zpráv a následného vydírání získat z nezletilých dívek nahé fotografie. Film ale odhalil jen jedno, byť nejhorší, nebezpeční internetu. V době, kdy byl v domácnosti jeden počítač v obýváku, šly činnosti dětí na compu takzvaně uhlídat. V dnešní době však má každé dítě v ruce neomezenou svobodu: chytrý mobil vybavený kamerou a neomezeným připojením k internetu.

Sexting

Průzkum EU Kids Online prozradil alarmující čísla. Negativní zkušenost na internetu mělo loni 36 % dětí, přičemž ještě horší je zjištění, že se následně svěří ze 60 % pouze svým stejně starým kamarádům. Jen 28 % se svěří svým rodičům. Sexting znamená komunikaci se sexuálním podtextem, či přímo posílání nevhodných obrázků. To zažila třetina dětí ve věku 11–16 let. V horní hranici tohoto věku nejde o novinku související s moderními technologiemi.

Internet a chytré telefony však přinesly zásadní nebezpečí: odeslaná fotografie nelze vzít zpět, nelze ji snadno smazat a může být velmi snadno šířena dále a tím páchat škody i dlouhodobě.

Autor: istock

Šikana na internetu

Sociální sítě jsou pak živnou půdou pro formy digitální šikany. Vedle té skutečné, která bohužel vždy byla součástí školního prostředí, ta digitální nabírá větších rozměrů, rychleji zasáhne více spolužáků. Současně si však šikanující děti neuvědomují, že se může tento nástroj obrátit proti nim. Co je jednou odesláno na web, může žít svým životem i nadále.

5 RAD PRO RODIČE

Vysvětlujte

Než pustíte děti na internet, vysvětlete jim pojmy jako kyberšikana, sexting, stalking. Že co jednou odešlou, nelze vzít zpět, lze dohledat a může mít následky na dlouhé roky. Objasněte, že youtubeři jsou často placeni za neobjektivní propagaci produktů.

Držte krok

Přestože vám může být svět dětského internetu nepochopitelný, snažte se jej sledovat. Tím získáte téma k rozhovoru.

Korigujte obsah i čas

Nechejte si ukázat, co děti na internetu dělají, jaké hry hrají. Přidělte jim čas, kdy se této zábavě mohou věnovat.

Jděte příkladem

Ukažte svým dětem, co vás zaujalo na internetu, co baví vás. Vysvětlete, proč nesdílíte osobní údaje a soukromé fotografie.

Důvěra

Dodržením předchozích pravidel si vytvoříte s dítětem to nejdůležitější: vzájemnou důvěru.

Kam pro info?

Tématu digitálního rodičovství se věnuje celá řada projektů i velkých společností. Najdete zde praktické postupy, tipy, návody i fenomény, které aktuálně mezi dětmi frčí.

Určitě stojí za vaši návštěvu:

Buď safe online: www.budsafeonline.cz

E-Bezpečí: www.e-bezpeci.cz

Internetem bezpečně: www.internetembezpecne.cz

Jak na Internet: www.jaknainternet.cz

O2 Chytrá škola: www.o2chytraskola.cz

Vodafone: www.vodafone.cz/digitalni-rodicovstvi/

Kniha Dítě v síti (Daniel Dočekal, Anastázie Harris, Lubomír Heger)

 

Video
Video se připravuje ...

Jak se bránit šikaně? Je to nečekaně jednoduché VT / titulky Adam Balažovič

Fotogalerie
3 fotografie